Manjak mjesta u zatvorima
0

Više od 1.030 osuđenika u FBiH slobodno šeta ulicama

SRNA
Na izdržavanje pravosnažne zatvorske kazne u Federaciji BiH čeka čak 1.030 osuđenika, većinom pripadnika bošnjačke nacionalnosti iz centralne Bosne, navodi se u informaciji koju je krajem prošlog mjeseca razmatrao Parlament BiH.

Poslanik HDZ-a BiH u Domu naroda parlamenta BiH Ivo Miro Jović izjavio je za hrvatske medije da je u tom pogledu stanje mnogo bolje u Republici Srpskoj, koja ima čak 175 slobodnih mjesta u kazneno-popravnim institucijama za razliku od FBiH u kojoj više od hiljadu osuđenih lica čeka mjesto u zatvorima.

Prema njegovim riječima, po broju osuđenika u FBiH prednjači Sarajevo sa 470 slobodnih kriminalaca, zatim Travnik sa 333 i Zenica sa 110 lica, a tokom rasprave u parlamentu, kako je rekao, došlo se do saznanja da je riječ o velikom broju lica koja su počinila najteža krivična djela, uključujući ubistva i ratne zločine.

Jović je rekao da mu je najviše zasmetalo to što se najviše osuđenih lica na slobodi nalazi na područjima gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo, iz čega je izvukao zaključak kako neko svjesno štiti ovu kategoriju ljudi, pogotovo one koji su osuđeni za ratne zločine.

"Očigledno da obavještajne službe pokušavaju zaštititi ove ljude. Naime, među njima se nalaze i lica koja su osuđena za teške zločine nad hrvatskim civilnim stanovništvom, kao što je grupa koja je već osuđena za ratne zločine u selu Grabovica", upozorio je Jović.