Rajko Kuzmanović
0

"Više ih brine referendum nego vehabije u BiH"

SRNA
Rajko Kuzmanović
Rajko Kuzmanović
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je kao paradoks to što međunarodna zajednica više brine o referendumu u RS nego o prisustvu vehabija u BiH.

"Na jednoj strani osuđuje se ono što je demokratsko, a na drugoj se toleriše ono što je kontrademokratsko i što je kontra ljudskim pravima", rekao je Kuzmanović Srni, komentarišući današnju akciju bezbjednosnih agencija u tuzlanskom kantonu i Brčkom.

On je rekao da su političari iz RS svjesni da različita predizborna obećanja sarajevskog političkog kruga predstavljaju zamjenu teza, pa ono što je demokratsko smatra se nedemokratskim.

Predsjednik RS vjeruje da će međunarodna zajednica uskoro shvatiti ponašanje pojedinih bošnjačkih političara i da će se demokratski i realno odnositi prema svim narodima u BiH.

Kuzmanović je rekao da je referendum demokratsko sredstvo koje ne može nikoga da ugrozi i da nema razloga da se bilo ko uzbuđuje zbog referenduma, ni visoki predstavnik u BiH, ni ljudi u Federaciji BiH.

"Mi u RS ništa drugo ne tražimo nego da poštujemo svoj Ustav u kome postoji zakonska odredba da imamo pravo na referendum", rekao je Kuzmanović.

On je podsjetio da je Zakon o referendumu u RS zastario i da je potrebno da bude izmijenjen da bi se stvorila pravna osnova za referendum.

"Kada ćemo, ko će i zašto raspisati referendum pitanje je političke volje i odluke Narodne skupštine RS", rekao je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, na djelu je i manipulacija da RS stvara i želi referendum za secesiju, za otcjepljenje, ali to nije tačno.

"Ova zemlja i nama pripada, nikoga nećemo vrijeđati, jer je referendum demokratsko pravo", rekao je Kuzmanović.