BiH
0

Virtuelni svijet Nikole Špirića

Sarajevo-x.com
Evropske institucije nakon provedenog monitoring procesa o napretku BiH prema EU integracijama, napisale su ono što se i očekivalo. Institucije BiH, a posebno Vijeće ministara na čelu sa premijerom Špirićem, samo produbljuju krizu oko Regulatorne agencije za komunikacije insistirajući na nacionalnoj rotaciji u instituciji koja po svaku cijenu mora zadržati svoju nezavisnost. Zbog toga je krivo Nikoli Špiriću.

Piše. Asim Bešlija

Kao da niko ne čita novine, ne gleda televiziju i ne prati šta on priča u medijima. Takva je bila reakcija Nikole Špirića nakon što je prije neki dan objavljen izvještaj o monitoringu reformskog procesa u BiH gdje se o institucijama BiH te posebno Vijeću ministara govori sa najtežim kvalifikacijama kada je u pitanju situacija oko RAK-a. Kao da su svi kratke pameti i ne sjećaju se onoga što je sam Špirić najavljivao u ime stranačke šestorke – uvođenje nacionalne rotacije u Regulatornu agenciju za komunikacije i stranački dogovor iz Laktaša o tome, kao nešto što je iznad Zakona o komunikacijama.

Sada mu je kriv Mahir Hadžiahmetović, potpredsjednik Vijeća RAK-a koji je to sve napisao u izvještaju evropskim institucijama, pa je Špirić prije neki dan izjavio:

'On je išao s izvještajem u ime RAK-a gdje je rekao da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da bi za direktora RAK-a trebalo da bude izabran neko s nacionalnim predznakom bez uvažavanja zakonom utvrđenih normi. To nam se pojavljuje u svim izvještajima. To naprosto nije tačno.'

Međutim, kako Nikola Špirić očito zaboravlja šta je sam govorio, i kako je potvrdio da mu je dogovor stranačkih lidera važniji od zakona, što su evropske institucije i primjetile, evo podsjećanja na njegove vlastite riječi. 11.aprila ove godine Špirić je bio gost emisije 'Oči u oči' Radio-televizije RS gdje je vrlo jasno, govoreći o RAK-u, izjavio:

'U međuvremenu je bio sastanak lidera političkih partija i visokog predstavnika i mene zajedno i tada je postignut sporazum, dakle, da se raspiše konkurs a da se radi nacionalnog, dakle, izbalansiranosti uđe u situaciju da budući direktor RAK-a bude iz reda hrvatskog naroda.'

Špirić je tada otvoreno rekao da nacionalni princip imenovanja za njega ima smisla i da svugdje treba rotacija, iako jako dobro zna da Zakon o komunikacijama BiH ne priznaje ništa osim stručnih i profesionalnih kriterija za izbor na poziciju direktora RAK-a, u čemu uzgred, Vijeće ministara ima formalnu ulogu.

Špirić je u toj emisiji, vjerujući valjda da je ne gleda niko osim gledalaca u manjem entitetu, u još jednom navratu otkrio da je u Laktašima dogovorena stranačka raspodjela fotelje direktora RAK-a ali i neke više interese koji se kriju iza navodno banalne stranačke igre.

'A, morali bi ovi mladi ljudi da znaju i građani BiH da je to bitka za interes i da će preko RAK-a u BiH ući preko petnaest milijardi evra. I da je to zapravo prava bitka za resurs koji se zove novac. To nema veze sa postojećim direktorom. Žao mi je što ponekad može ući u medijske spekulacije da se loše govori o čovjeku ali mi je i žao što tvrdoglavo insistira i ne shvata da postoji politički sporazum i da gotovo sigurno on nije budući direktor, što ne znači da iz reda hrvatskog naroda ne možemo izabrati dobrog direktora. I što znači da će poslije jednog mandata za direktora RAK-a doći čovjek iz srpskog naroda.'

Samoobmanjujući sebe i vjerujući da time obmanjuje i druge, Špirić je tako došao pod žestok pritisak institucija EU za koje se vjerovalo da samo mirno posmatraju kako nacionalne stranke razvaljuju Regulatornu agenciju za komunikaciju, jednu od rijetkih nezavisnih institucija BiH.

Špiriću je jasna poruka poslana nedavno i od Mikloša Harašija, OSCE-ovog povjerenika za slobodu medija koji se za kratko vrijeme ponovo našao u BiH kako bi uradio monitoring onoga što je nazvano 'pogoršanje medijske situacije u BiH'. Haraši je zatražio da se sa pritiscima od strane vlasti odmah prestane. No, kao da je izgubio kompas, Špirić prije par dana na press konferenciji izjavljuje i sljedeće:

‘Nije dobro da se takve stvari dešavaju. Ono na čemu insistiram je da se BiH izgrađuje kao pravna država. To nije nacionalno pitanje, to je pitanje koje je u interesu za sve’

Špirić, zapravo, negoduje zato što se neko iz institucija sistema usudio stvari nazvati pravim imenom, pa čas tvrdi da insistira na pravnoj državi, da bi potom po raznim medijima govorio totalno drugačije stvari.

Dakle, na RTRS Špirić se založio za stranački dogovor i nacionalni princip dok je na press konferenciji nakon sjednice Vijeća ministara demantirao sam sebe pa rekao da to nije tačno zalažući se navodno za pravnu državu.

No, očito je da Špirić i slični političari ne shvataju to da se EU ne bavi njihovim političkim manipulacijama što je jasno izraženo kroz stavove iznesene tokom monitoringa. Jedina stvar koja njemu i nacionalno-stranačkoj ekipi ostaje je da prizna namjernu grešku i završi sapunicu oko RAK-a.