BiH
389

Virtuelna djevojčica "ulovila" 1.000 pedofila, među kojima i dvojicu iz BiH

Klix.ba
Više od hiljadu pedofila iz 65 zemalja širom svijeta identificirano je tokom 'lova' koji je organizirala holandska nevladina organizacija Terre des Hommes uz pomoć virtuelne 10-godišnjakinje. Podaci o ovim pedofilima dostavljeni su Interpolu, a među njima su i dva pedofila iz naše zemlje.

Nevladina organizacija Terre des Hommes objavila je u ponedjeljak da je na internetu stvorila virtuelnu filipinsku djevojčicu Sweetie 10,. Na javnim chatovima joj se javilo više desetaka hiljada predatora spremnih platiti da vide tu 10-godišnjakinju seksualno aktivnu pred web-kamerama, što je omogućilo identificiranje njih više od hiljadu.

Predstavnik organizacije, Albert Jaap van Santbrink, na konferenciji za novinare u Haagu je istaknuo da su pedofili kontaktirali i chatali s virtuelnom djevojčicom nazvanom Sweetie, na osnovu čega je organizacija Terre des Hommes došla do njihovih adresa, brojeva telefona i fotografija, a onda sve dostavila nadležnima, prvenstveno Interpolu.

Do informacija je bilo jednostavno doći jer su pedofili djelovali na internetu i mislili kako je njihov identitet zaštićen. Na ovaj način Terre des Hommes želi ukazati na pojavu prostitucije djece na internetu, odnosno iznimno mali broj privedenih zbog seks turizma putem web-kamera. Oni tvrde da je samo šest pedofila privedeno posljednjih godina.

"Ako je Terre des Hommes mogla identificirati više od 1.000 pedofila, vlasti cijelog svijeta bi trebale moći identificirati puno više njih. Uz malo više novca, mogli smo ih identificirati 10.000. Prema podacima UN-a, blizu 750.000 pedofila je u svakom trenutku na internetu", ističu u ovoj organizaciji, koja je svoj način izrade virtuelnog portreta djevojčice i njenog priključenja na javne chatove prenijela vlastima raznih zemalja. Terre des Hommes je pokrenula i peticiju na svjetskom nivou s ciljem rješavanja ovog problema.