BiH
0

"Virtualne vodiče" u Starom Gradu koristila 13.653 korisnika

FENA
Virtualne vodiče, aplikacije uvećane realnosti koje pružaju prezentaciju o kulturno-historijskim spomenicima i objektima na području sarajevske općine Stari Grad, od 9. jula preuzela su 13.653 korisnika.

Po toj ideji općina Stari Grad jedinstvena je u Evropi, a razvoj aplikacije i implementacija projekta je djelo firme AD Consulting d.o.o. Sarajevo, koja je zadužena i za održavanje softvera.

Direktor firme Muhamed Ljevaković je istakao da je aplikacija dostupna na bosanskom, engleskom, njemačkom, turskom i arapskom jeziku, a da je najveći broj preuzetih aplikacija na engleskom jeziku, 43 posto.

"Virtualni vodič" mogu koristiti svi korisnici smart telefona, preuzimanjem aplikacije kojom pristupaju audio i video sadržajima koji ih informiraju o historiji objekta, znamenitosti ili mjesta gdje se nalaze.

Ovi zapisi urađeni su na osnovu starih fotografija ili snimaka od kojih neki datiraju još iz osmanskog i austro-ugarskog perioda.

Osim na objektima, kodovi se mogu preuzeti i na panou koji je od 9. augusta postavljen na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, kao i na panou u Info-press centru u Halačima.

Na letovima Istanbul-Sarajevo, Turkish Airlinesa dosad je podijeljeno 2.500 flyera za aplikaciju, a u ugostiteljskim objektima u Starom Gradu ukupno 3.000.

Nakon preuzimanja aplikacije, korisnicima više nije potrebna internet konekcija da bi pokrenuli aplikaciju na mjestu gdje je žele pogledati, saopćeno je iz Općine Stari Grad.