BiH
154

Violončelist Vedran Smajlović vratio komad Vijećnice koji je 1993. ponio iz Sarajeva

Piše: E.S.H.
Malo je onih koji se ne sjećaju Vedrana Smajlovića i njegovog muziciranja u ratom porušenoj Vijećnici, na mjestima najvećih stradanja, u ratnim zonama, na grobljima...Te fotografije slavnog čeliste obišle su svijet, a on je bio i ostao simbol otpora ludilu rata.

Smajlović je danas na otvorenju sarajevske Vijećnice zaokružio jedan bolan period za sve građane ovog grada koji su 22 godine čekali da se najljepša građevina iz austro-ugarskog perioda izdigne iz pepela.

Naime, on je na svečanosti otvorenja gradonačelniku Sarajeva, Ivi Komšiću, vratio kamen iz Vijećnice koji je ponio sa sobom kada je izlazio iz grada 1993. godine.

"Kada su izlazili iz Sarajeva ljudi su razmišljali šta ponijeti za uspomenu, fotografije ili nešto drugo, a ja sam ponio komad Vijećnice. Meni je to bilo drago. Mene otac nije vodio ni u crkvu ni u džamiju, već u Vijećnicu, tako da je to moja bogomolja", kazao je Smajlović za Klix.ba.

Danas je, ističe, sretan i zadovoljan iz više razloga. Prvi je otvorenje Vijećnice, a drugi je što su mu gradski dužnosnici nakon 22 godine uputili službeni poziv. To je, kaže, bilo prvi put da se neko sjetio čeliste.

"Što bi rekao naš narod u žargonu srce mi je ko pekara", kaže za naš portal uz osmijeh i dodaje da je Vijećnica prelijepa.

"Volio bih da se sve ovo prije dogodilo", dodaje na kraju.