Incident na Maršu mira
0

Vinovnici se sinoć izdvojili iz kolone

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Mladići koji su jutros, krećući se ispred kolone Marša mira zapalili sijeno mještana mjesta Dolovi Dragana Dandića te mu prijetili da će mu 'odsjeći glavu' u toku noći su samoinicijativno napustili mjesto noćenja i uputili se prema Potočarima, saznajemo od Muhameda Durakovića, člana organizacionog odbora Marša mira.

Kako nam je kazao Duraković, on nije bio očevidac događaja s obzirom da se izdvojena grupa koju su činili K.I., I.J., M.H., i A.A. kretala nekoliko kilometara ispred kolone, ali su mu redari saopćili da je došlo do incidenta, a u momentu dok smo razgovarali kolona se kretala pored spaljenog sijena.

"Iz sijena se još dimi, i to što se dogodilo je strašno. Taj incident ipak ne smije umanjiti veličinu ovog događaja. Imamo oko 3.500 većinom mladih ljudi koji iz istinskih pobuda učestvuju u Maršu, disciplinovani su i korektni i učinićemo sve da ostatak protekne u najboljem redu", kazao je za Sarajevo-x.com Duraković. Dodao je da je kolona stigla do ispred mjesta Ravni Buljim gdje će održati historijski čas te nastaviti put Šušnjara pa dalje za Potočare.

Kako smo saznali iz izvora bliskih MUP-u RS, mladići koji su učestvovali u incidentu nisu privedeni, iako je nadležni tužilac to tražio.

"MUP je obećao da neće biti hapšenja kako se ne bi nepotrebno podizale tenzije. Mladići su pod prismotrom i djelovaće se samo ako se bude moralo", kazao nam je izvor blizak MUP-u RS.