BiH
11

Vinko Puljić: Želim svima nama veću hrabrost i opredijeljenost za čovjeka

Piše: Am. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kardinal Vinko Puljić upriličio je danas u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije prijem za najviše vjerske predstavnike i predstavnike društveno-političkog života.

Na prijemu se okupio veliki broj predstavnika političkog života svih nivoa vlasti u BiH, najviši vjerski predstavnici te predstavnici vojnog, društvenog i kulturnog života u BiH.

Kardinal Puljić je uputio pozdravnu riječ svim gostima, a zatim je izrazio radost u očekivanju postavljanja spomenika Ivanu Pavlu II.

Puljić se u svom obraćanju osvrnuo i na trenutnu političku situaciju u zemlji.

"Svima nam postaje jasno, pa čak i Evropi da ovakva država ne može funkcionisati. Ali kod pristupa reformi, ne bi smjelo se ozakoniti nepravda ili izgubiti osnovno pravilo jednakopravnosti. To ne važi samo za međunarodne čelnike, nego to posebno važi za nas, da volimo ovu zemlju i sve narode u njoj i gradimo državu utemeljenu na jednakim pravima svakog čovjeka i svakog naroda", rekao je Puljić

On je zatim poželio kršćanima sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs.

"Želim svima nama veću hrabrost i opredijeljenost za čovjeka i vrijednost života", rekao je Puljić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su ovi susreti put za bolju saradnju među narodima i građanima u BiH. On je naglasio da se ne mogu neki problemi riješiti tako brzo.

"Trebaju decenije da izađe zli duh iz naroda i da se ide ka pravom pomirenju i suživotu kakvog se sjećamo", kazao je Izetbegović.

U opuštenoj atmosferi upriličeno je i tradicionalno tucanje jaja, a kardinal Puljić je pobijedio sve bh. političare.