BiH
0

Vinko Kondić se izjasnio da nije kriv

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, optuženi Vinko Kondić izjasnio se da nije kriv za krivična djela zločin protiv čovječnosti, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na činjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Prema navodima u optužnici, Kondić je od juna 1991. na području općine Ključ, u svojstvu člana Izvršnog odbora općinske organizacije SDS-a u Ključu, načelnika SJB-a Ključ, člana Kriznog štaba Ključ i člana Odbrane grada, zajedno s ostalim članovima SDS-a, vojnim i civilnim organima vlasti u općini Ključ učestvovao u činjenju krivičnih djela nad hrvatskim i bošnjačkim stanovništvom.

Optuženi 18. novembra 1991. preduzima aktivnosti na zaustavljanju konvoja s izbjeglicama iz Slunja, Republika Hrvatska., a policija pod njegovom komandom izvodi i hapsi vojnosposobne muškarce hrvatske nacionalnosti, njih najmanje 30.

Nakon torture u SJB Ključ, civili su transportovani u već formirani logor "Stara Gradiška".

U optužnici stoji i da je od 27. maja 1992. do kraja augusta 1992., vojska i policija vršila pretres sela i naselja u Ključu, Sanici i drugim selima naseljenim bošnjačkim stanovništvom gdje su civili nezakonito hapšeni i odvođeni u zatočeničke objekte Osnovne škole u Sanici i Osnovne škole "Nikola Mačkić" u Ključu te bivše željezničke stanice u Sanici i SJB Ključ.

Prilikom nezakonitog hapšenja najmanje 1.161 muškarac u pratnji policije transportovan je u logor Manjača. Odmah po dolasku u logor, jedan civil je od već zadobijenih udaraca podlegao, a još dva civila podlegla su u zatočeništvu.

U optužnici se navodi da je 10. jula 1992. vojska ušla u sela i zaseoke općine Ključ te zatečene muškarce privela u prostorije Osnovne škole u Donjim Biljanima. Dio muškaraca je potrpan u autobuse, odvezen u nepoznatom pravcu i ubijen. Tog dana ubijeno je najmanje 219 osoba, saopćeno je iz Suda BiH.