BiH
0

Vinko Dumančić: Ja neću napustiti ovaj brod

Piše: F. V.
Vinko Dumančić
Vinko Dumančić
Ja neću napustiti brod, izjavio je za Klix.ba Vinko Dumančić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine nakon što je danas objavljeno da od jutros naša zemlja, faktički, nema u funkciji dvije državne institucije, Graničnu policiju BiH i Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Kako je javila bh. novinska agencija Patria (NAP), Dumančiću i Himzi Selimoviću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koje djeluju pod kapom Ministarstva sigurnosti BiH, jučer 9. marta je istekao mandat, kao i njihovim zamjenicima, a Vijeće ministara BiH nije donijelo odluku o imenovanju novih čelnika ili imenovanju vršilaca dužnosti.

Dumančić se ne slaže da je institucija na čijem je čelu u blokadi, ali potvrđuje da mu je istekao mandat.

"Tačno je da je istekao mandat meni, gospodinu Selimoviću, mom i zamjeniku gospodina Selimovića, te zamjeniku direktora SIPA-e. Ja sam uputio pismo i očekujem smjernice Vijeća ministara BiH. Ja ću nastaviti da radim, ali očekujem smjernice i razrješenje ove situacije. Neću napustiti ovaj brod", potvrdio je Dumančić za Klix.ba.

Selimović se nije odazvao našem pozivu da komentira situaciju u sigurnosnim institucijama, a generalni sekretar Vijeća ministara BiH Zvonimir Kutleša, od kojeg čelnici bh. institucija očekuju odgovarajuće informacije, odbijao je naše pozive.

O cijelom slučaju upoznat je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Dvije institucije od vitalnog značaja za funkcioniranje države nemaju legitimno rukovodstvo, zakonski su obezglavljene, a niko u njima nije ovlašten da potpisuje akte i donosi ključne odluke, zaključuje NAP.

U složenoj sigurnosnoj situaciju, kakvom ju je opisalo i Vijeće ministara BiH u nedavnim zaključcima, takva situacija može dodatno narušiti sigurnosni sistem, posebno ako se uzmu u obzir nedavni teroristički napad na zgradu Predsjedništva BiH.

Nadležni u Vijeću ministara i Ministarstvu sigurnosti BiH, te u državnom Nezavisnom odboru još uvijek se nisu oglasili. I sam Nezavisni odbor za izbor policijskih čelnika je također, bez mandata, a nije izabran novi.