BiH
0

Vilić: Unaprijediti koordinaciju policijskih tijela

FENA
Mirsad Vilić
Mirsad Vilić
Novoimenovani direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić uputio je pismo zamjeniku ministra sigurnosti BiH, entitetskim ministrima unutrašnjih poslova, te direktorima policijskih agencija i komesarima policije u kojem ih poziva na dodatne napore kako bi se unaprijedila saradnja i koordinacija policijskih tijela u BiH, te na taj način stvorili uvjeti za bolji i bezbjedniji društveni ambijent.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH nastavit će, kako se dalje navodi, da iskreno cijeni, a i sama uvažava, saradnju svih policijskih agencija u BiH, poštujući ustavom, zakonom i drugim pozitivno pravnim propisima date nadležnosti, uz želju za unapređenje postojeće saradnje, komunikacije i koordinacije.

Istovremeno se konstatira da je, radeći u interesu pravde, sprovodeći i štiteći zakone i građane Bosne i Hercegovine, u potrazi za najboljim načinima da ispuni svoju ustavom i zakonima određenu misiju, Direkcija spremna izvršiti i potrebna prilagođavanja, pokazujući spremnost za saradnju i partnerstvo sa svim policijskim agencijama u BiH i međunarodnom zajednicom.

U pismu se navodi da se sve policijske agencije u BiH nalaze pred novom fazom u procesu svog razvoja.

"Cilj tog procesa je da, gledano iz ugla međunarodne zajednice, postanu pouzdan partner i oslonac evropskih integracija, a iz ugla građana koji poštuje zakone, javna služba i servis građana kojima se mogu obratiti za pomoć i zaštitu".

"Uvjereni smo da će u narednom periodu Direkcija i sve policijske agencije u BiH još snažnije usmjeriti svoje djelovanje na zaštitu ustavnog poretka, života i imovine građana, sprečavanje i suzbijanje svih oblika terorizma, organizovanog, finansijskog, ekonomskog i visokotehnološkog kriminala, korupcije, pranja novca, trgovine ljudima, narkomanije, proliferacije konvencionalnog naoružanja i oružja za masovno uništenje, kao i drugih izazova, rizika i prijetnji bezbjednosti", navodi se u pismu.

Usto se konstatira da je u proteklom vremenu bilo bezbjednosnih izazova i problema, uz ocjenu da se problemi se ne rješavaju tako što se otklanjaju njihove posljedice, već njihovi uzroci.

Nadalje se ističe spremnost Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH da toj borbi doprinosi u mjeri u kojoj je za to sposobna i nadležna, "ali bez pomoći svih policijskih agencija u njoj ne može pobjediti".

Iz Direkcije, stoga, pozivaju na zajednički nastavak i unapređenje saradnje, te uspostavljanje kvalitetnijih i sadržajnijih odnosa, na državnom, regionalnom i međunarodnom planu, doprinoseći tako harmonizaciji sektorskih politika sa zakonodavstvom EU.