BiH
0

Vilić: Neophodna kontinuirana razmjena informacija policijskih agencija u regionu

SRNA
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i generalni direktor policije Slovenije Marjan Fank istakli su neophodnost kontinuirane razmjene informacija između policijskih agencija u regionu, što je osnovna pretpostavka za efikasno suprotstavljanje svim oblicima transnacionalnog organizovanog kriminaliteta, naročito u oblasti terorizma, cyber kriminala i ilegalnih migracija.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH saopšteno je da su Vilić i Fank, prilikom posjete Vilića i njegovih saradnika Ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije, dogovorili konkretne aktivnosti na daljem jačanju međunarodne operativne policijske saradnje na ovim sigurnosnim izazovima.

Vilić i Fank su razgovarali i o uspješnoj saradnji tokom nedavne posjete pape Franje Sarajevu, gdje je policija Slovenije dala izuzetan doprinos uspješno izvedenoj aktivnosti obezbjeđenja pape Franje.

Vilić je pohvalio saradnju koja se odvija preko policijskog oficira za vezu Slovenije u BiH.

Tokom posjete MUP-u Slovenije delegacija Direkcije pridružila se "16. tradicionalnom pohodu na Triglav", u kojem je učestvovalo oko 60 policijskih službenika iz Slovenije, BiH i drugih zemalja regiona.