Top 10 na Sarajevo-x.com
0

Vijesti o Mevlidu, huliganima i džeparošima najčitanije vijesti

Sarajevo-x.com
Baš kao i prethodne kalendarske godine i u 2011. godini nesretni događaji i vijesti iz crne hronike privukli su najviše pažnje čitatelja na portalu Sarajevo-x.com. Mračnu sliku stanja u bh. društvu donekle su ublažile sportske vijesti i koncert godine, nastup Dine Merlina u beogradskoj Areni.

Vijest svih vijesti, događaj koji je šokirao javnost i fokus medija u regionu, u negativnom kontekstu, vratio na Sarajevo, je napad Mevlida Jašarevića na Američku ambasadu u Sarajevu. Ova je vijest imala više od 374 hiljade učitavanja, gotovo tri puta više od najčitanije vijesti iz 2010. godine.

Ništa manje crna, ružna vijest našla se na drugoj poziciji liste koju ste sami kreirali. Žestoki sukobi navijača Željezničara i Hajduka ispred stadiona Grbavica nekoliko su dana bili top tema medija i nažalost su zasluženo dospjeli do druge pozicije liste najčitanijih vijesti u ovoj godini sa 240.028 učitavanja.

Da sarajevskim ulicama i sredstvima javnog prijevoza godinama haraju džeparoši i nije neka novost. Ali akcija našeg čitatelja koji je sa prozora zgrade u centralnoj gradskoj ulici snimio dvije žene i njihovog zaštitnika u akciji pljačkanja domaćih i stranih prolaznika, dospjela je na treće mjesto liste sa 129.946 učitavanja.

Na četvrtom mjestu našla se dugo godina očekivana vijest. Akcija srbijanske policije u selu Lazarevu kod Zrenjanina u kojoj je uhapšen Milorad Komadić, kako se predstavljao krvnik iz Kalinovika Ratko Mladić, prikupila je 120 hiljada učitavanja.

Ovu seriju vijesti o terorizmu, huliganstvu, kriminalu i hapšenju prekinulo je gromoglasno skandiranje bh. navijača "Messi, Messi" upućeno Cristianu Ronaldu prilikom dolaska portugalske reprezentacije na Sarajevski aerodrom. Videosnimak našeg portala je pogledalo gotovo pola miliona ljudi, a Sarajevo-x.com su citirali brojni evropski mediji, među njima i ugledna španska Marca, a članak na portalu imao je 106.653 učitavanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otjerao je od svog stola Emira Kusturicu. Ništa više nije bilo potrebno za članak koji je privukao više od 102.236 učitavanja, što je bilo dovoljno za šestu poziciju na listi najčitanijih vijesti portala Sarajevo-x.com u ovoj godini.

Vidovnjak iz komentara koji je prije izvlačenja pogodio sve parove baraža za Euro 2012. godine potakao je rasprave o eventualnom namještanju žrijeba koji nam je "poklonio" Portugal, ali i privukao veliku pažnju javnosti. To je bilo dovoljno za sedmu poziciju na našoj i vašoj listi sa 100.932.

Koncerti Dine Merlina u Beogradu muzički su događaj godina bez ikakve dileme. Danima se pričalo o nastupu sarajevskog kantautora u Areni i svaka vijest nalazila se pri vrhu najčitanijih vijesti tog dana. Ali, kada je objavljena vijest da je 20.000 ljudi pjevalo "Bosnom behar probeharao“ zajedno s Dinom, to je postala vijest za top 10 u 2011. godini s 100.219 učitavanja.

Nakon sporta i muzike, na devetom mjestu ponovo se našla vijest iz crne hronike sa 98.872 učitavanja. Nesretni muškarac skočio je u smrt sa Avazovog tornja.

Posljednje mjesto liste zauzima vijest o možda i najtužnijoj fudbalskoj noći za sve Bosance i Hercegovce od kraja rata sa 97.687 učitavanja. Samo 12 minuta dijelilo je Zmajeve od plasmana na Euro 2012, ali je francuski reprezentativac Samir Nasri srušio naše snove golom sa 11 metara.

Nadamo se da će narednih godina vijesti o sportskim uspjesima i velikim muzičkim događajima zamijeniti mjesto na listi sa vijestima o terorističkim napadima, neredima i ostalim nesretnim događajima koji su (p)ostali dio naše svakodnevnice.