BiH
0

Vijećnici SDP-a o nerješavanju problema 44 građanina, nosioca stanarskog prava

FENA
Vijećnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, nastojeći riješiti problem za 44 građana, poduzeli su niz inicijativa i prijedloga prema Komisiji za stambene poslove i Općinskom vijeću Centar Sarajevo.

Inicijative se odnose na građane koji imaju rješenja iz 2003. godine za korištenje općinskih stanova, a koji su na zakonit način stekli trajna rješenja u trenutku kada je to odgovarajući zakon još dozvoljavao. Među 44 građanina nalaze se borci, ruševinci, liječnici, umjetnici, sportski radnici i drugi građani koji su od Općinskog vijeća Centar očekivali malo više razumijevanja, navodi se u današnjem saopćenju Općinskog odbora SDP-a BiH Centar Sarajevo.

Dodaje se da, na žalost, Općinsko vijeće Centar nakon duže rasprave nije prihvatilo SDP-ove inicijative da se riješi goruće pitanje rješenja stambenog pitanja za spomenute 44 osobe. Drugačijim glasanjem jednog dijela vijećnika iz SDA ovi građani i dalje ostaju u potpunoj neizvjesnosti.

Ističe se da ovaj problem, već duže vremena ostaje neriješen od općinskih službi, može se veoma jednostavno riješiti uz odgovarajući pravni osnov u kojem Općinsko vijeće Centar shodno svojim ovlastima donoseći odgovarajuće odluke može premostiti ovaj pravni nonsens u kojem se nalazi spomenuti građani.

U tom pogledu, SDP je ponudio prijedloge zasnovane na odgovarajućim propisima koji tretiraju raspolaganje općinske imovine, ali nažalost nije naišao na razumijevanje jednog dijela vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA), koji je glasao protiv.

Na isti način, SDP ulaže napore da se i svim ostalim građanima, nosioca stanarskog prava, riješe stambena pitanja, te da imaju istovjetan tretman prilikom otkupa stanova u kojima žive.

Vijećnici SDP-a neće odustati od traganja odgovarajućeg modaliteta za 44 sporna predmeta građana sa trajnim rješenjima o korištenju općinskih stanova, iako u tom traganju nema podršku svih političkih stranaka u Općinskom vijeću Centar, navodi se u saopćenju.