Sjednica se neće prekidati
72

Vijećnici će zasjedati dok ne izaberu gradonačelnika Sarajeva

Piše: Maja Beker
Na jutrošnjem Kolegiju Gradskog vijeća Grada Sarajeva dogovoreno je da će se konstituirajuća sjednica GV-a nastaviti i neće biti prekidana sve dok ne bude izabran gradonačelnik.

Kako je u izjavi za medije kazao Sabahudin Delalić, predsjedavajući GV-a, političke partije koje imaju vijećnike u Gradskom vijeću nisu predložile nove kandidate, te će se gradonačelnik birati između Igora Kamočajija i Stjepana Kljuića.

"Ukoliko ova dva kandidata ne dobiju većinu napravit ćemo pauzu nakon koje političke partije trebaju predložiti nove kandidate i zasjedat ćemo dok gradonačelnik ne bude izabran", rekao je Delalić.

Na samom početku nastavljene konstituirajuće sjednice vijećnici će se dogovoriti o načinu glasanja za izbor gradonačelnika, a kako je istakao Delalić, tražit će da se samo u slučaju da kandidati dobiju jednak broj glasova, tačnije 14-14, pređe na žrijeb, tj. izvlačenje imena gradonačelnika iz šešira.

Kako su vijećnici i ranije isticali, ukoliko za gradonačelnika bude izabran Stjepan Kljuić, radna sjednica ne bi mogla biti održana, jer će vijeće imati 27 umjesto 28 vijećnika.

"Ukoliko Kljuić bude izabran, on automatski gubi status vijećnika i to bi mogao biti problem za izbor dogradonačelnika, ali mislim da ćemo to uspjeti riješiti i nećemo prekidati sjednicu dok ne izaberemo i dogradonačelnika, jedino ako se oduži do kasno u noć, pa da nastavimo odmah rano ujutro, ali ovo je krajnji rok da bismo izglasali budžet i ispunili sve ostale obaveze", dodao je Delalić naglasivši kako političke partije na Kolegiju nisu iznijele svoje prijedloge za dogradonačelnika.

Podsjetimo, Naša stranka je i dalje ostala pri stavu da neće glasati ni za jednog od dva predložena kandidata za gradonačelnika, no istakli su da će podržati treće ime ukoliko ta osoba bude imala većinu i dobar program.

Prema ranijim izjavama do sada je jedino SBB BiH izjavio kako će Fuada Čibukčića predložiti kao kandidata za dogradonačelnika.

Nastavak konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Sarajeva zakazan je za danas u 13 sati.