BiH
78

Vijećnica puna turista: Oduševljeni originalnim dijelom građevine koji je preživio požar

NAP
Foto: NAP
Foto: NAP
Obnovljena sarajevska Vijećnica otkako je otvorila vrata za sve građane i turiste u okviru Dana otvorenih vrata, konstantno je puna, a tako je bilo i danas.

Vijećnica je i ovu nedjelju bila centar zbivanja u glavnom gradu, a turistički vodiči su organizirano dovodili grupe u posjetu.

Turisti su sa velikim zanimanjem gledali postavljenu izložbu pod nazivom "Sarajevska Vijećnica još jednom“, a s posebnom pažnjom su slušali predavanja vodiča o njenom paljenju u agresiji na BiH.

Jedan njemački turista kazao je da je u Sarajevo došao isključivo zbog Vijećnice, jer kada je čuo da je obnovljena morao je to uživo vidjeti.

Foto: NAP
Foto: NAP

"Mogao bih satima posmatrati ovo savršenstvo. Tako je sve vrhunski urađeno da vam zastaje dah. A, sve dobija na značaju kada se zna da je ovo ručni rad. Iako je gotovo sve u Vijećnici novo, u isto vrijeme ona odiše historijom. Rezultat je ovo velikog truda koji je uložen u njenu obnovu, gdje se obraćala pažnja na svaki detalj", kazao je on.

Osim izložbe, prelijepih zidova, kupole, turisti najviše zastaju kod originalnih dijelova nekadašnje građevine. Inače, u svaku prostoriju Vijećnice ugrađen je i jedan originalni dio, koji je preživio požar od prije 22 godine.

Tako se u holu Vijećnice u podu nalazi autentični dio kamena oko kojeg je izliven novi pod, a mnogobrojni posjetitelji su se i saginjali kako bi dodirnuli originalni dio.