BiH
11

Vijećnica će u četvrtak i petak biti zatvorena za javnost

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevska Vijećnica bit će zatvorena za javnost u četvrtak cijeli dan i u petak do 13:00 sati zbog održavanja Međunarodne konferencije "Sjećanje za budućnost".

Međunarodna konferencija "Sjećanje za budućnost" ("Remembering for the Future“) realizira se uz finansijsku podršku Njemačkog ministarstva vanjskih poslova, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Obzirom da se ove godine širom svijeta obilježava 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata, učesnici Konferencije iz 26 zemalja Evrope svojim izlaganjima će upoznati javnost sa inicijativama i projektima u oblasti obrazovanja odraslih, te njihovim doprinosom evropskoj kulturi sjećanja i pomirenja.

Značajan segment konferencije je i dodjela Grundtvig nagrade, koja se prvi put uručuje na prostoru jugoistočne Evrope, tačnije u Bosni i Hercegovini.

Inače, Grundtvig Award je najveća evropska nagrada na polju obrazovanja odraslih za istaknute projekte u 2014. godini, s fokusom na lokalnoj historiji tokom Prvog svjetskog rata ali i suvremenim pristupima u promoviranju mira, prevenciji konflikta i borbi protiv ksenofobije putem obrazovanja odraslih, stoji u saopćenju.