BiH
145

Vijeće za štampu BiH od Njemačke ambasade dobilo 50.000 eura

FENA
Zamjenik ambasadora SR Njemačke u BiH Adrian Pollman i izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac potpisali su danas u Sarajevu ugovor o novoj finansijskoj podršci u vrijednosti od 50.000 eura, koja je usmjerena na razvoj samoregulacije medija i slobodnog novinarstva u BiH.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Pollman je naglasio da Ambasada Njemačke cijeni rad Vijeća za štampu u BiH i rad u medijima, koje, uz parlament, vladu i pravosuđe karakterizira kao četvrtu silu po značaju unutar države. Time, kako je kazao, mediji pokazuju utjecaj što ga imaju kao i odgovornost koju preuzimaju.

Pozvao je predstavnike medija za izvještavaju kritički i objektivno te naglasio da rad u medijima mora biti informativan i inovativan.

"Mediji trebaju biti samoregulativni i nezavisni. Slobodno novinarstvo u BiH još nije dostiglo potreban nivo. Podržavamo novinare i rad Vijeća za štampu koje će im omogućiti da rade hrabro, iskreno, da mogu kritički izvještavati, a sve to propratiti po etičkim standardima", kazao je.

Zurovac je kazala da je samoregulacija medija dobro prihvaćena u printanim i online medijima, te istaknula kvalitetu suradnje sa urednici koji, kako je kazala, redovito objavljuju demantije, reagiranje, ispravke. Urednici portala redovito, kaže, uklanjaju uvrjedljive sadržaje što je važno u borbi protiv govora mržnje i zloupotrebe slobode govora.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Ambasada Njemačke u BiH osmu godinu zaredom podržava samoregulacijsko tijelo za štampu i online medije u BiH. Ovogodišnja finansijska podrška usmjerena je na informiranje građana o njihovom pravu na tačnu, objektivnu i pravovremenu informaciju putem radio emisije "Vaš glas u medijima" i javne kampanje u 30 bh. gradova. Odnosi se i na borbu protiv govora mržnje kao zloupotrebe slobode izražavanja, te jačanje odgovornog i etičkog medijskog izvještavanja zasnovanog na profesionalnim odrednicama datim u Kodeksu za štampu i online medija BiH.

Ugovorom se nastavlja i financiranje projekta Vijeća za štampu u BiH - Škola medijske etike za studente novinarstva sa svih bh. univerziteta, koja ove godine obilježava jubilej (deseta generacija studenata).

Tim povodom bit će štampana brošura s pregledom svih generacija, a pokrenuta je i online škola medijske etike koja će biti dostupna svima kojima je potrebna edukacija o profesionalnom i etičkom novinarstvu.