BiH
128

Vijeće za štampu BiH: Hitno otkriti i strogo kazniti počinitelja napada na Klix.ba

Klix.ba
Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini zahtijeva od policije, tužilaštva i drugih nadležnih institucija hitno otkrivanje ucjenitelja i počinitelja hakerskog napada na portal Klix.ba i njihovo strogo kažnjavanje.

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, samoregulacijsko tijelo za štampane i online medije, oštro osuđuje pritisak, prijetnje i ucjene, te hakerski napad na portal Klix.ba.

"Ucjena i napad na portal Klix.ba je kriminalni akt i izuzetno drzak pokušaj korištenja medija za vlastitu korist pod prijetnjom i ucjenom. Onemogućavanje slobodnog rada medija predstavlja napad na slobodu medija i slobodu informisanja kao jedan od osnovnih temelja demokratskog društva.

Za sada nepoznate osobe poslale su e-mail poruku redakciji portala Klix.ba sa zahtjevom da objavi vijest sa apelom za pomoć izvjesnoj osobi pod imenom "Ajet".

Nakon pritiska na urednika portala, prijetnji i ucjena, uslijedio je hakerski napad na portal Klix.ba, čime mu je onemogućen slobodan rad", saopćeno je iz Vijeća za štampu BiH.

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini zahtijeva od policije, tužilaštva i drugih nadležnih institucija hitno otkrivanje ucjenjivača i počinitelja hakerskog napada na portal Klix.ba i njihovo najstrožije kažnjavanje.