BiH
0

Vijeće Ustavnog suda RS-a prihvatilo zahtjeve Bošnjaka

FENA
Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko (Foto: SRNA)
Predsjednik Ustavnog suda RS Mirko Zovko (Foto: SRNA)
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da su prihvatljivi zahtjevi Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za pokretanje postupka za utvrđivanje zaštite vitalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o policijskim službenicima i Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji RS-a, koje je entitetski parlament usvojio na sjednicama 25. i 26. januara.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je, pojasnio je na pres-konferenciji predsjednik Ustavnog suda RS-a Mirko Zovko, pitanje dopustivosti navedenih zahtjeva, odnosno postojanje uvjeta za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je navedenim zakonima Narodne skupštine RS-a povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Naime, Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a smatra da je vitalni interes tog naroda povrijeđen jer osporenom odredbom člana 4. Zakona o policijskim službenicima, kojom je propisano da "Sastav policijskih službenika u Ministarstvu treba okvirno da odražava nacionalni sastav u skladu s Ustavom Republike Srpske", ipak nije osigurana proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda u MUP-u RS-a, jer ovom odredbom nije razrađen i konkretiziran ustavni princip o adekvatnoj zastupljenosti pripadnika konstitutivnih naroda u organima javne vlasti.

Bošnjački klub smatra da se osporenim odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji RS-a dovodi u pitanje uspostavljanje i kompetencija Korporacije javnih RTV servisa Bosne i Hercegovine, te uvodi politički utjecaj na javni servis, kao i zbog toga što ovim izmjenama i dopunama nisu navedene sve nadležnosti koje Korporacija vrši uime sva tri javna servisera.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa je utvrdilo da su u konkretnim predmetima ispunjene procesne pretpostavke propisane Zakonom o ustavnom sudu RS-a i Poslovnikom o radu tog suda i da će u roku od 30 dana donijeti meritornu odluku o predmetnim zahtjevima.