BiH
0

Vijeće studenata Hrvatskog zajedništva Herceg-Bosne o bolonjskom procesu

FENA
Vijeće studentske Mladeži Hrvatskog zajedništva Herceg-Bosne oglasilo se priopćenjem za javnost u kojemu upozorava na neke probleme u vezi s provedbom Bolonjskog procesa.

Naime, neki od osnovnih ciljeva Bolonjskoga procesa, jesu stavljanje studenta u središte nastavnog procesa, smanjivanje opterećenost studenta te kontinuirano praćenje rada studenta.

Upravo su stoga u nastavu uvedeni tzv. kolokviji, odnosno kontinuirana provjera znanja kroz dvije do tri manje cjeline kolegija kako bi student kontinuirano radio i uspješno rješavao dio po dio ispita.

Zamisao je uistinu izvrsna! Međutim, stvarnost je mnogo drukčija. Neki predavači kolokvije uopće nisu ni uvrstili u svoj plan i program, a neki su ih pak uvrstili i tretiraju ih kao uvjet za studentov pristup ispitu, što je apsolutno besmisleno.

Nadalje, po Bolonjskoj deklaraciji, usmeni se ispit uopće ne bi smio održavati, a na našem se sveučilištu zna dogoditi da student nakon položenih kolokvija i pismenoga ispita pristupa usmenom kako bi dobio konačnu ocjenu.

Često se studente dovede u nezavidan položaj kada se u istom danu (ako ne i satu) stave dva potpuno različita ispita. U tom slučaju student zasigurno nije u mogućnosti u potpunosti pokazati kvalitetu svoga znanja, navodi se u priopćenju.

"Ako mi studenti uložimo prigovor na to, dobijemo odgovor da ima više ispitnih rokova te da ne moramo izaći upravo na taj. Međutim, mi imamo pravo pristupiti svakom ispitnom roku koji je dat, inače je naš trud i rad oskrnavljen.

Na višestudijskim se grupama, osim toga, događa da se pojedina predavanja ili seminari preklapaju s nekom drugim predavanjima i seminarima, zbog čega su studenti, a posebno oni s prve godine, zbunjeni i primorani profesore i asistente moliti za neki drugi termin. Zamaramo se rasporedom pokraj mnogih redovitih obveza studiranja, a zna se da je netko plaćen za sastavljanje rasporeda.

Na osnovi ovih činjenica lako se može zaključiti da zasad nije provedeno pravo rasterećenje studenata, a usto i studijski programi sadrže velik broj kolegija čiji su sadržaji prilično opširni.

Još jedan u nizu studentskih problema jest i visoka cijena školarine, zbog čega su mnogi studenti primorani biti zaposleni uz studij, a Bolonjski proces zahtjeva redovito pohađanje predavanja i seminara, što se kosi sa studentovim zaposlenjem.

Vijeće studentske mladeži Hrvatskog zajedništva Herceg-Bosne poziva ostale stranačke i nestranačke studentske organizacije koje se bave pitanjem prava i položaja studenata na suradnju kako bismo zajednički mogli djelovati u nadilaženju postojećeg stanja", stoji na kraju priopćenja ovoga vijeća.