BiH
0

Vijeće stranih investitora u BiH objavilo prvu ''Bijelu knjigu''

FENA
Vijeće stranih investitora BiH (VSI) danas je objavilo svoju prvu ''Bijelu knjigu'' za BiH.

Svrha ove knjige jeste da se bh. vlastima pruži prioritetan program reformi koje se mogu provesti tokom narednih 12 mjeseci, a čiji je cilj prevazilaženje ključnih prepreka ulaganjima.

Glavne teme ''Bijele knjige 2007.'' su integracija tržišta i reforme u oblasti poslovanja, a oboje je, kako je istaknuto, od presudnog značaja ukoliko BiH želi postati pravi magnet za investicije. Strana ulaganja u BiH imaju tendenciju stalnog povećanja, međutim, kada se radi o ulaganjima po broju stanovnika ona su još mnogo niža od ulaganja u zemljama u regionu, rečeno je tokom predstavljanja ''Bijele knjige''.

Predsjednik Upravnog odbora VSI-a Mark Davidson kazao je kako vjeruje da BiH može privući više investicija nego što je to sada ukoliko vodeći bh. političari prihvate da realiziraju njihove preporuke u toku naredne godine.

''Bijela knjiga 2007.'' sadrži i kratak pregled glavnih prepreka ulaganja u BiH koje su date u okviru sljedećih oblasti: dozvole i procedure, porezi, gradnja, poslovne finansije i trgovinska politika. U svakom poglavlju navodi se način na koji se ulaganja ometaju ili odgađaju te daju preporuke za rješavanje tih problema.

VSI je registriran u decembru 2006. godine kao privatno-poslovno udruženje na nivou države. Vijeće trenutno ima više od 20-ak članova preduzeća i taj se broj povećava kao što je to slučaj s postojećim vijećima stranih investicija u zemljama u tranziciji u jugoistočnoj Evropi koja također objavljuju ''bijele knjige''. VSIBiH predstavlja jedan od najjačih glasova privatnog sektora u pogledu zagovaranja reformi poslovnog okruženja.

Javnom prezentiranju ''Bijele knjige'' prisustvovali su brojni predstavnici stranih investitora i međunarodnih organizacija u BiH te Agencija za promociju stranih investicija u BiH i Centralne banke BiH.