Sjednica u Sarajevu
0

Vijeće RAK-a usvojilo budžet Agencije i donijelo niz odluka

FENA
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) na današnjoj je redovnoj sjednici u Sarajevu usvojilo budžet Agencije za 2012. godinu te donijelo niz odluka koje se odnose na smanjenja naknada nosiocima dozvola koje izdaje Agencija.

Smanjenja naknada imaju za cilj podsticanje razvoja industrije komunikacija u BiH, saopćeno je iz RAK-a.

Naknade su smanjene za nosioce dozvola u sektoru telekomunikacija, kao i za one u emitiranju. Dio naknada za nosioce dozvola u sektoru telekomunikacija, uključujući i prošlogodišnja smanjenja, umanjene su do 50 posto.

Vijeće Agencije očekuje da će smanjenja visine naknada u sektoru telekomunikacija imati uticaja na cijene telekomunikacijskih usluga prema krajnjim korisnicima.

Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalaze elektronski mediji u BiH, Vijeće je odlučilo da se naknade nosiocima dozvola iz oblasti emitiranja također smanje 50 posto u odnosu na dosadašnje.

Vijeće izražava nadu da će na ovaj način podstaći elektronske medije da dodatno usavrše tehničke i programske operacije.

Trend smanjenja naknada za dozvole u sektoru komunikacija koji je započet prije dvije godine bit će nastavljen.

Osim toga, vodeći se obavezama iz Direktive Evropske unije o audiovizelnim medijskim uslugama, usvojeno je nekoliko kodeksa i pravila - Kodeks o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, Kodeks o komercijalnim komunikacijama, Pravilo o dozvolama za distribuciju audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija, Pravilo o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga, Pravilo o pružanju medijskih usluga radija i Pravilo o javnim radio i televizijskim stanicama.

Ovim je Agencija ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji iz okvira njene nadležnosti.

Također je odobreno da se na javne konsultacije upute izmijenjena pravila - Pravilo o izmjenama i dopunama Pravila 48/2009 Naknade za dozvole u radiokomunikacijama u BiH i Pravila o naknadama i uslovima plaćanja naknada za dozvole u telekomunikacijama. Vijeće je također usvojilo Pravilo o izmjeni Pravila 38/2008 – Plan brojeva za telefonske usluge u BiH i Pravilo o izmjenama pravila 39/2008 - Upravljanje Planom brojeva za telefonske usluge u BiH.