BiH
307

Vijeće RAK-a predlaže: Reality show na ekranima samo poslije ponoći

Piše: N. N.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na sjednici Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije razmatran je prijedlog kojim bi se emitiranje svih vrsta reality showa ograničilo na termin poslije ponoći.

Sličan prijedlog Vijeću RAK-a upućen je već ranije, a članovi Vijeća RAK-a prihvatili su prijedlog prema kojem bi se reality show na ekranima mogao emitirati samo između ponoći i šest sati ujutru.

Nakon što je Vijeće RAK-a usvojilo prijedlog, o njemu bi se trebale održati javne konsultacije. Sve zainteresirane strane se mogu izjasniti o ovom prijedlogu te svoje komentare dostaviti RAK-u.

Nakon što budu dostavljeni prijedlozi, Vijeće RAK-a će na nekoj od narednih sjednica donijeti konačnu odluku. Prihvatanje ovog prijedloga značilo bi izmjenu kodeksa koji regulira emitiranje programa.

Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za komunikacije, za Klix.ba je pojasnila da nije određen termin do kada bi javna debata mogla trajati kako i kada bi Vijeće RAK-a moglo zauzeti konačan stav.

Posebne kontroverze u javnosti izazvao je reality show Parovi, a pojedini građani su tražili da se zabrni emitiranje takvog sadržaja.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) za Klix.ba su kazali da oni nisu nadležni u ovom slučaju jer se radi o emiteru koji nije licenciran u BiH.