BiH
0

Vijeće RAK-a održalo redovnu sjednicu

Klix.ba
Danas je Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine održalo redovnu, treću sjednicu u novom sazivu Vijeća.

Vijeće je, između ostalog, usvojilo izmjene Poslovnika o radu Vijeća u cilju daljeg podizanja efikasnosti rada Vijeća Agencije.

Usvojeno je i odobreno da se nacrt Pravila o izmjeni Pravila 46/2009, odnosno Pravila o radio opremi koja se može koristiti bez pojedinačnih dozvola za uređaje, uputi na javne konsultacije. Radi se o opremi koja se uglavnom ne proizvodi u BiH nego se uvozi, pa je neophodno da BiH usklađuje svoje tržište sa ostatkom većeg tržišta kojem BiH pripada.

Vijeće je razmatralo pitanje izmjene Kodeksa o komercijalnim komunikacijama koje se odnosilo na smanjenje minuta oglašavanja sa 6 na 4 minute, a koja je na snazi od januara 2014. godine. Vijeće je zaključilo da se nacrt izmjene člana 21 Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, koji navodi da se trajanje marketinškog vremena ograničava na 6 minuta, uputi na javne konsultacije u trajanju od 21 dan.

Vijeće je prihvatilo Informaciju o preduzetim regulatornim aktivnostima u cilju implementacije Univerzalnog servisa u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Politikom sektora telekomunikacija i odlukama Vijeća ministara BiH za period 2002-2013., te Informaciju o zahtjevu za pokretanje pilot projekta digitalnog emitovanja. Vijeće je podržalo prijedlog Agencije da se ovaj zahtjev za pokretanje pilot projekta digitalnog emitovanja uputi prema Vijeću DTT foruma BiH.

U svojstvu apelacionog tijela u drugostepenom postupku, Vijeće je razmatralo i odbilo kao neosnovanu žalbu RTV Vogošće protiv Rješenja Agencije od 20.01.2014. godine, kojim je ustanovljeno kršenje člana 20 Pravila 58/2011 o medijskim uslugama radija “Upotreba materijala zaštićenog autorskim ili drugim pravima”.