BiH
99

Vijeće naroda RS-a odbilo amandmane Bošnjaka na Deklaraciju o genocidu NDH

Piše: S. H.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vijeće naroda RS-a nije usvojilo amandmane o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa na Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata. Slijedi formiranje zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a kako bi se stavovi pokušali usaglasiti.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a uložio je amandman da se u Deklaraciji ne treba isticati riječ genocid već zločin, jer nijedan međunarodni sud zločine NDH nije nazvao genocidom. Drugi amandman se odnosio na izostavljanje stradanja Bošnjaka u navedenoj Deklaraciji, a treći o pogrdnom nazivu da su Bošnjaci, odnosno muslimani "cvijeće hrvatskog naroda". Posljednji amandman koji je uložen odnosio se na zaključke iz teksta Deklaracije.

"Ovi primjeri najbolje pokazuju o kakvoj politici se trenutno radi u Banjoj Luci. Nijedan naš predloženi amandman nije usvojen. Samo u Jasenovcu je stradalo 1.520 Bošnjaka, a šta je tek sa Bošnjacima stradalim u istočnoj Bosni, i šta je sa zločinima koje su počinili četnici. Problem je i to što se Deklaracijom zadužuje predsjednik Narodne skupštine RS-a, da se uputi prijedlog američkom Kongresu, hrvatskom Saboru ali i drugim institucijama da se usvoji ova deklaracija. Narodna skupština RS-a nema pravo da vodi vanjsku politiku BiH", istakao je za Klix.ba Mujo Hadžiomerović, predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

On je istakao da je cilj kluba Bošnjaka bio da se ukaže na sve propuste Deklaracije, ali da zvanične vlasti u RS-u ne žele da čuju za drugo i drugačije. Također je najavljena deklaracija o stradanju Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu.

Ukoliko zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a u narednom periodu ne usaglase stavove, cijeli slučaj će se prebaciti na Ustavni sud.