Liberalizacija viznog režima
0

Vijeće ministara usvojilo obaveze iz Mape puta

FENA
Vijeće ministara BiH utvrdilo je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o zabrani diskriminacije, čije je donošenje uvjet iz Evropskog partnerstva i Mape puta za liberalizaciju viznog režima sa zemljama Evropske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice da je ovo bio jedan od posljednjih političkih uvjeta koje je Vijeće ministara trebalo da završi kako bi se pratio daljnji tok liberalizacije viznog režima, te pošalju signali da je BiH zemlja koja je iz dana u dan sve spremnija da kraj godine dočeka na bijeloj šengenskoj listi.

Špirić je naveo da se ovim zakonom uspostavlja okvir za ostvarivanje jednakih prava i mogućnosti svim osobama u BiH, te uređuje sistem zaštite od diskriminacije.

Kvalitet zakona je, prema njegovoj ocjeni, u tome što ne mijenja mjesnu nadležnost sudova, a u okviru Ombudsmana BiH bit će otvoren jedan ured koji će se baviti ovim pitanjem.

Špirić se nada da će nakon rasprave u parlamentu ovaj zakon biti brzo usvojen.

Vijeće ministara je danas pokrenulo i inicijativu za izmjene četiri zakona o medijima radi njihovog usklađivanja sa Zakonom o ravnopravnosti spolova i preporukama Komiteta Ujedinjenih naroda za eliminiranje diskriminacije žena.

Špirić je naveo da se predlažu izmjene Zakona o javnom RTV sistemu BiH, Zakona o javnom RTV servisu BiH, Zakona o komunikacijama i Zakona o slobodi pristupa informacijama koje će osigurati ravnopravnost spolova.

Određena su nadležna ministarstva koja će u roku od 60 dana pripremiti izmjene.

Na sjednici je usvojena još jedna odluka vezano uz evropske integracije. Radi se o usvajanju Informacije o zaključivanju Radnog sporazuma i uspostavljanju operativne saradnje između Ministarstva sigurnosti BiH Evropske agencije za upravljanje operativnom saradnjom na vanjskim granicama država članica Evropske unije (Frontex).

Špirić je rekao da je ovo također jedna od obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Pojasnio je da se ne radi o klasičnom ugovoru koji traži ratifikaciju.

Špirić je ocijenio da posao na ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima ide mnogo bolje "nego što smo spremni da prezentiramo", te da se čini sve da BiH održi korak s Makedonijom i Srbijom.

Danas je zadužena radna grupa na čelu sa Samirom Rizvom da pripremi izvještaj koji će biti predstavljen na parlamentarnoj raspravi o ovom pitanju, a Špirić kaže da čini sve kao predsjedavajući da BiH održi korak sa Srbijom i Makedonijom.

"Ja ne mislim da je tamo situacija bolja, ali postoji veća spremnost da se to promovira i veća spremnost Brisela da to prihvati", naglasio je Špirić.

On je upozorio da neće biti dobro ako se na kraju godine desi da Hrvati iz BiH putuju s hrvatskim, a Srbi iz BiH sa srbijanskim pasošima.

"To nije dobra poruka. Ja se s tom porukom ne slažem", rekao je Špirić.

On je sve institucije vlasti u BiH pozvao na punu odgovornost, ali i Brisel "ne da nam da nešto na kredit", nego da razumije da u ovom regionu "nije sve baš individualno".

Na kraju je Špirić istakao da će konačna odluka o ukidanju viznog režima zavisiti i od opće političke situacije u zemlji, te je pozvao na civilizirani dijalog o svim otvorenim pitanjima u zemlji.