BiH
0

Vijeće ministara usvojilo nacrt zakona o Javnom RTV servisu

NINA
Vijeće ministara BiH usvojilo je Nacrt zakona o Javnom RTV servisu i sistemu RTV-a koji je po hitnom postupku upućen u parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Kako je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća ministara kazao ministar prometa i veza BiH Branko Dokić, ubuduće će postojati četiri pravna subjekta od kojih je jedan BHTV, dvije entitetske televizije – FTV i RTRS te jedna korporacija.

Naime, Javni radiotelevizijski servis, koji će se ubuduće zvati BHRT, dobit će licencu za emitiranje na području cijele zemlje, dok će entitetske televizije imati licencu za emitiranje unutar entiteta. Subjekti će, tvrdi Dokić, biti potpuno samostalni u kreiranju programske sheme, zapošljavanju kadrova i ostalih poslova unutar kuće.

“Zakonom o RTV sistemu se reguliraju odnosi između javnih servisa i oni se zasnivaju na saradnji i dogovoru uz obavezu da javni RTV servisi registriraju zajednički pravni subjekt na državnoj razini koji će se zvati korporacija javnih RTV servisa. Ta korporacija će biti odgovorna za rad prenosne mreže, njeno upravljanje i održavanje te međunarodno predstavljanje javnih servisa”, istaknuo je Dokić.

Kada je u pitanju financiranje javnih emitera, taksa će se uzimati preko telekoma u našoj zemlji. “Bez odlaganja, onaj koji bude ubirao taksu uplaćivat će je na jedan račun banke koji će odabrati servisi. S tog računa će se sredstava automatski prazniti, najkasnije u roku od 24 sata na žiro-račune javnih RTV servisa”, kazao je Dokić uz napomenu kako očekuje da će entitetske vlade nakon usvajanja zakona o RTV servisu i zakona o RTV sistemu pristupiti izradbi zakona o FTV-u, odnosno zakona o RTRS-u.

Danas usvojenim Nacrtom zakona predviđena je i kazna od 100 do 300 KM za građane koji ne budu prijavljivali svoje televizijske uređaje.