BiH
1

Vijeće ministara usvojilo dokument okvirnog budžeta do 2017. godine

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, usvojilo je na današnjoj sjednici Dokument okvirnog budžeta (DOB) državnih institucija za period od 2015. do 2017. godine.

Dokument je izrađen na bazi usvojenog Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za ovaj period, kojim se za svaku godinu utvrđuje okvir u iznosu 950.000.000 KM i izdvajanje s Jednistvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje u iznosu od 750.000.000 KM.

Budžet za 2015. godinu, kao i okvirne projekcije za 2016. i 2017. godinu, sadržani u ovom DOB-u institucija BiH, predstavljaju realan i konzistentan skup pretpostavki koje Vijeću ministara BiH pomažu u donošenju odluka (zasnovanih na trogodišnjem srednjoročnom planu) o pitanjima koje imaju budžetske implikacije.

Cilj DOB-a je da bude od pomoći kako Vijeću ministara, tako i institucijama BiH pri planiranju politika prioriteta i programa potrošnje koji će biti u konzistentnosti s odobrenim srednjoročnim makroekonomskim i fiskalnim okvirom, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.