BiH
0

Vijeće ministara usvojilo Akcioni plan za adresiranje Mape puta

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH, usvojen je Akcioni plan za adresiranje Mape puta Direkcije za evropske integracije, koji sadrži plan mjera koje bi se mogle provesti do juna 2012. godine Zadužena su nadležna ministarstva i druga tijela da na zahtjev Direkcije dostave informacije o provođenju svih obveza za provođenje Mape puta. Plan će biti dostavljen entitetskim vladama i Vladi Brčko Distrikta na izjašnjavanje da bi mogli dostaviti svoje eventualne sugestije i prijedloge.

Zadužena su nadležna ministarstva i druga tijela da na zahtjev Direkcije dostave informacije o provođenju svih obveza za provođenje Mape puta. Plan će biti dostavljen entitetskim vladama i Vladi Brčko Distrikta na izjašnjavanje da bi mogli dostaviti svoje eventualne sugestije i prijedloge.

Kako je na pres-konferenciji kazao generalni tajnik Vijeća ministara Zvonimir Kutleša, Vijeće je u procesu usklađivanja intelektualnog vlasništva sa evropskom legislativom donijelo više odluka radi daljnjeg normativnog usklađivanja sa unapređenjem zaštite pojedinačnih prava u ovoj oblasti.

Na prijedlog Uprave za indirektno oporezivanje BiH, donesena je Odluke o provođenju carinskih mjera za zaštitu prava nosilaca žiga, o zaštiti prava nosilaca industrijskog dizajna, o zaštita prava nosilaca autorskog i srodnih prava itd.

Donošenje ovih odluka bilo je potrebno kako Uprava ne bi bila kočnica protoku roba na granici Evropske unije.

Vijeće ministara usvojilo je i izvještaj Direkcije za evropske integracije o poduzetim aktivnostima na realizaciji zaključaka iz informacije o procjeni implikacije ulaska Republike Hrvatske u EU, a u tom smislu zauzet je stav da se sva ministarstva maksimalno angažiraju na poboljšanju teksta "Akcioni plan za prevazilaženje posljedica pristupanja Hrvatske EU" kojeg je pripremila DEI.

Plan će biti razmatran na narednoj sjednici Vijeća ministara.

Također, naloženo je da se bez odlaganja pristupi koordinaciji među relevantnim tijelima kada je u pitanju usaglašavanje projektnih prijedloga za implementaciju IPA-e za 2012. - 2013. godina, a zadužena je i DEI da koristi kapacitete Ministarstva vanjskih poslova kako u vezi s koordiniranjem IPA pomoći tako i za koordinaciju s međunarodnom zajednicom u ovoj oblasti EU integracija.

Vijeće je danas trebalo završiti konstituiranje imenovanjem članova Odbora za unutrašnju politiku i ekonomiju, ali je Vijeće ministara zadužilo Generalno tajništvo da pripremi poslovnike o radu tih tijela.

Ekonomski i fiskalni program BiH 2012. - 2014. godina bila je jedna od tačaka današnjeg obimnog dnevnog reda, ali je ostavljen dodatni rok da se usaglase nesporazumi, a to se prije svega odnosi, kako kaže Kutleša, na materijale koje je pripremila Agencija za sigurnost hrane.

Također, Vijeće ministara obavilo je raspravu o Zahtjevu za ovlaštenje Ministarstva vanjskih poslova za izdavanje viza na posebnom papiru za građane s područja Kosova, a zaključeno je da MVP, u koordinaciji s Predsjedništvom BiH pripremi novu informaciju i analizu kao i rješenje o toj problematici za sljedeću sjednicu.

Bez duge rasprave na sjednici je utvrđeno nekoliko nacrta odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, koje će dalje, prema proceduri, Predsjedništvo BiH uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH.