BiH
0

Vijeće ministara razmatralo prioritete iz dokumenta Evropskog partnerstva

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatralo Program realizacije prioriteta iz Evropskog partnerstva za 2005. godinu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić je na pres-konferenciji nakon sjednice kazao da je ovaj program bitan zbog toga što od njegove realizacije zavisi dužina pregovaranja BiH s Evropskom komisijom o Ugovoru o stabilizaciji i pridruživanju.

„Ukoliko vlasti BiH ispune sve ove uslove iz dokumenta Evropskog partnerstva onda možemo očekivati da ćemo do kraja godine uspjeti da potpišemo taj ugovor“, kazao je Terzić.

Dodao je kako je Vijeće ministara BiH zaključilo da ovaj dokumet treba da usaglasi s entitetskim vladama i Vladom Distrikta Brčko putem Koordinacije za ekonomski razvoj i evropske integracije.

„Kao predsjedavajući Koordinacije odmah nakon uspostavljanja nove Vlade u RS-u sazvat ću tu koordinaciju. Nakon toga poslaćemo ovaj dokument na usvajanje parlamentu. To je svojevrstan program rada Vijeća ministara BiH za ovu godinu i pokušat ćemo na parlamentu dobiti potpunu saglasnost pozicije i opozicije o ovom dokumentu kako bismo izbjegli bilo kakvu politizaciju u izbornoj godini“, kazao je Terzić.

Mislim, dodao je on, da je sadržaj dokumenta sveobuhvatan, te da u prvom redu sadrži odgovor na pet ključnih prioriteta koje je Vijeće ministara EU dalo BiH kako bismo ispunili uslove i osigurali ambijent da se završe pregovori do kraja godine.

"To je potpuna saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom u Haagu; potpuna implementacija Sporazuma o restrukturiranju policije iz oktobra 2005. godine; usvajanje cjelokupnog potrebnog zakonodavstva vezanog za javne emitere; osiguranje da sva ministarstva i institucije na državnom nivou budu adekvatno finansirane, operativne i propisno opremljene; usvajanje i početak provedbe sveobuhvatnog Akcionog plana reforme javne uprave i osiguranje postojanja istinskog unutrašnjeg tržišta u BiH", kazao je Terzić.

Ovaj dokumet sadrži i kratkoročne prioritete koji se odnose na demokraciju i vladavinu ljudskih prava, govori o potrebi promjene Ustava kada je u pitanju ispunjenje postprijemnih uvjeta Vijeća Evrope koji se odnose na način na koji se biraju članovi Predsjedništva.

Dokument također govori o potrebi reforme javne uprave, sudskog sistema, politike borbe protiv korupcije.

U ljudskim pravima zahtijeva se da se ukine spominjanje smrtne kazne u Ustavu RS-a, provođenje svih međunarodnih konvencija koje je BiH potpisala i obavezna je da provodi kao produkt postprijemnih obaveza Vijeća Evrope, dalje poboljšanje okvirne konvencije o nacionalnim manjinama Vijeća Evrope, uspostava Vijeća za nacionalne manjine i odgovarajućih tijela na nivou entiteta.

Također, zahtijeva se osiguranje da Fond za povratak izbjeglica bude direktno finansiran i u potpunosti operativan, završiti proces povratka izbjeglica, te postići značajan napredak u njihovoj ekonomskoj i socijalnoj integraciji.

Insistira se na regionalnoj saradnji i dosljednom provođenju međunarodnih obaveza BiH, govori se o ekonomskim zahtjevima kao što su uspostava fiskalnog vijeća, provođenje PDV-a, usvajanje i otpočinjanje provedbe zakona o finansijskom restrukturiranju.

Terzić je kazao da u sektorskim politikama posebnu pažnju posvećuje malim i srednjim preduzećima, dodajući kako do septembra moramo usvojiti strategiju za mala i srednja preduzeća.

Kad je pravda, sloboda i sigurnost u pitanju, potrebno je osigurati adekvatno osoblje za sektor azila i migracija, sve ono što bi nas vodilo prema liberalizaciji viznog režima, smanjiti broj viza koje se izdaju na granici, provesti sve međunarodne i regionalne obaveze na području upravljanja granicom.

Dokument posebno govori o pranju novca, potrebi da se konačno popuni i stavi u punu funkciju finansijsko-obavještajna jedinica i odjeljenje za krivične istrage Državne agencije za istrage i zaštitu i provođenje zakona o borbi protiv pranja novca.

„Smatramo da prihvatanjem ovakvog programa BiH sigurno može pokazati Evropskoj komisiji punu mogućnost preuzimanja svih obaveza koje proističu iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju. Intencija Vijeća ministara BiH je da, kada dođemo u parlamentarnu proceduru, naš parlament glasajući o ovome dokumentu ustvari daje podršku Vijeću ministara i našem evropskom putu ili izglasava nepovjerenje ovom vijeću ministara. Ali želimo da postignemo puni politički konsenzus u BiH kada je sadržaj ovog dokumenta u pitanju“, kazao je Terzić.