BiH
2

Vijeće ministara predložilo daljnju liberalizaciju za izvoz šećera u Albaniju

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici utvrdilo je Prijedlog dodatnog protokola 3 Sporazuma o izmjeni i pristupanju Srednjoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

Cilj dodatnog protokola je daljnja liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima između Bosne i Hercegovine i Albanije.

Najveću korist od liberalizacije trgovine poljoprivrednih proizvoda s Albanijom bi imali proizvođači/izvoznici šećera iz BiH, koji imaju udio preko 90 posto u izdacima na izvoz poljoprivrednih proizvoda u Albaniju.

Prosječni izdaci plaćeni po osnovi carine na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Albaniju u razdoblju 2010. - 2012. godine iznose oko 2 miliona KM godišnje, dok je ukupni prosječni priliv u budžet BiH od carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Albanije u BiH u istom razdoblju tek oko 50 hiljada KM godišnje.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavit će Prijedlog dodatnog protokola Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, saopćeno je iz Vijeća ministra BiH.