BiH
0

Vijeće ministara o programu mjera za provođenje CEFTA

Sarajevo-x.com
Vijeće ministara bi trebalo danas u Sarajevu razmatrati Prijedlog programa mjera za sprovođenje Sporazuma o izmjeni i pristupanju CEFTA. Osim toga, Vijeće će raspravljati i o saglasnosti za potpisivanje Bonske deklaracije te o aktivnostima vezanih za uvođenje pasoša s biometrijskom zaštitom.

Vijeće ministara BiH trebalo bi danas razmatrati Prijedlog programa mjera za sprovođenje Sporazuma o izmjeni i pristupanju Cetralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Izvještaj o procjeni potreba u oblastima koje se odnose na trgovinu.

Srbija i BiH su posljednje zemlje iz regiona koje su ratificirale sporazum o CEFTA-i, a kojim se predviđa stvaranje slobodne zone trgovine u jugoistočnoj Evropi.

CEFTA - zona slobodne trgovine, u koju su ušle Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Moldavija i Srbija, zamišljena je kao prvi korak u integraciji tržišta zemalja jugoistočne Evrope, koje svoju budućnost vide u Evropskoj uniji. Srbija i Bosna i Hercegovina posljednje su ratifikovale sporazum, u septembru, odnosno novembru, kada je on i zvanično počeo da se primjenjuje na teritoriji svih potpisnica.

Članovi Vijeća ministara BiH trebali bi također razmatrati i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje Bonske deklaracije, Informaciju o toku aktivnosti koje se odnose na uvođenje pasoša sa biometrijskom zaštitom te Izvještaj o ostvarenom napretku u ispunjavanju postprijemnih obaveza BiH na osnovu članstva u Vijeću Evrope.