BiH
2

Vijeće ministara o pomoći za bržu sjetvu u poplavljenim područjima

FENA
Damir Ljubić (Foto: Klix.ba)
Damir Ljubić (Foto: Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH vjerovatno će biti donesena odluka o pomoći u poljoprivrednoj mehanizaciji poplavljenim područjima da bi se pomogla i ubrzala sjetva, rekao je danas novinarima u Sarajevu Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Nadajući se uspješnoj realizaciji sjetve istakao je da će biti osigurana sjemena kratke vegetacije i đubrivo za provođenje sjetve.

U tom cilju ministri će danas razmatrati Informaciju o potrebi upućivanja donacije Narodne Republike Kine Bosni i Hercegovini u poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi na područja pogođena poplavama u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Također, na današnjoj sjednici trebali bismo donijeti odluku vezano za rebalans budžeta, negdje u visini od 15.000.000 KM, gdje smo svi unutar svojih proračuna osigurali određena sredstva za ovu namjenu", kazao je Ljubić.

Kao dopunska tačka na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH nalazi se i Prijedlog zaključka kojim se zadužuje Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da putem Ministarstva finansija i trezora zatraži od Saudijskog fonda za razvoj da izmijeni Kreditni sporazum - projekt obnove stambenih jedinica za izbjegle i raseljene osobe u BiH u iznosu od 56.250.000 saudijskih rijala (ekvivalent 15.000.000 američkih dolara).

To bi trebalo biti urađeno na način da se ciljna grupa za koju se osiguravaju sredstva promijeni - umjesto obnove oko 1.000 stambenih objekata za izbjegle i raseljene osobe da se ova sredstva usmjere za iste namjene, ali za osobe na područjima ugroženim poplavama u BiH u omjeru koji predloži Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH predlagač je Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, kao i Nacrta Sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i BiH u vezi s Regionalnim programom stambenog zbrinjavanja s osnovama za njegovo zaključivanje.