BiH
26

Vijeće ministara nije dobilo inicijativu: 20. juli neće biti dan žalosti na nivou BiH

Anadolija
U kabinet predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande do jutros nije pristigla inicijativa da se nedjelja, 20. jula, kada će u Prijedoru biti sahranjene 284 žrtve većinom pronađene u masovnoj grobnici Tomašića, u Bosni i Hercegovini proglasi danom žalosti, potvrđeno je za Anadoliju u Uredu predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

Vlada Federacije BiH donijela je u četvrtak odluku prema kojoj je nedjelja, 20. jula u tom bosanskohercegovačkom entitetu proglašena kao Dan žalosti. 

Tako se opet, ponavlja situacija da dan žalosti neće biti proglašen u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj u kojem se i vrši sahrana 283 civila bošnjačke i jednog hrvatske nacionalnosti ubijene na području tadašnje opštine, a sadašnjeg grada Prijedora i okoline. 

 Naime, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ni nedavno, prilikom dženaze još 175 Srebreničana  nije donosilo odluku da se 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava proglasi kao dan žalosti u Bosni i Hercegovini. Razlog isti: niko nije podnio inicijativu.

I tada je, 11. jula, Dan žalosti bio samo u Federaciji BiH, ali ne i u bosanskohercegovačkom entitetu RS gdje se dženaza obavljala. 

Inače, u nedjelju 20. jula će u Prijedoru biti sahranjene 284 žrtve koje su nastradale u periodu 1992. - 1995. među kojim se nalazi i 12 maloljetnika u dobi između 13 i 17 godina. Najstarija žrtva ima 78 godina, a među identificiranim žrtvama su i tri žene. Osim masovne grobnice Tomašica, tijela ubijenih pronađena su i u grobnicama Jakarina Kosa, Stari Kevljani, te jamama Hrastova glavica i Lisac.