BiH
7

Vijeće ministara izdvojilo 600.000 KM za helikoptere koji učestvuju u spašavanju

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće ministara je danas donijelo odluku, u koordinaciji sa Operativno-komunikacijskim centrom BiH, da se odobri 220.000 KM za inostrane pomagače i 380.000 KM za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Ova sredstava su neophodna za funkcionisanje devet helikoptera OSBiH, EUFOR-a, te helikoptera iz Slovenije i Hrvatske koji su trenutno u funkciji. Akciji spašavanja će se večeras priključiti još jedan slovenski helikopter, koji će operacije obavljati i tokom noći.

"Sada se radi na otklanjaju problema koje imamo, a onda ćemo morati otvoriti jedan ozbiljan projekat u koji treba uključiti pomoć međunarodne zajednice. Ogromne štete su napravljene, ali to sada nije prioritet", rekao je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

On je dodao kako su diplomatsko-konzularnim predstavništima upućene određene instrukcije, te da će se na tom segmentu pomoći više raditi naredne sedmice. 

"Sada je najvažnije da je riješen ovaj problem i da helikopteri koje imamo na raspolaganju mogu biti u funkciji", rekao je Lagumdžija i dodao da će ova sredstva biti dovoljna za funkciju helikoptera u narednih pet, šest dana.