BiH
4

Vijeće ministara: Iz procedure povučen Nacrt zakona o državnoj imovini

SRNA
Vijeće ministara BiH usvojio je danas Informaciju o rezultatima Radne grupe za rješavanje pitanja državne i vojne imovine i zaključio da Nacrt zakona o državnoj imovini Ministarstva pravde bude povučen iz procedure u Vijeću ministara BiH.

Iz Vijeća ministara BiH saopšteno je da za Nacrt zakona o državnoj imovini, koji je ranije bio usaglašen u Radnoj grupi u kojoj su bili ministri Bariša Čolak, Sredoje Nović i Damir Hadžić, više nema konsenzusa među članovima te radne grupe.

Riječ je o Nacrtu zakona o državnoj imovini koji nije bio razmatran na sjednici Vijeća ministara BiH, jer je u međuvremenu Hadžić predložio novi tekst zakona u ovoj oblast, navodi se u ovoj informaciji.

Vijeće ministara BiH zadužio je ministarstva da preispitaju opravdanost svake pojedine finansijske obaveze iz svoje nadležnosti u vezi sa plaćanjem kontribucija za članstvo u međunarodnim organizacijama, inicijativama, agencijama i fondacijama.

Ovaj zaključak donesen je radi uštede sredstava u budžetu BiH s obzirom na to da BiH za članstvo u 42 međunarodne organizacije, inicijative, agencije i fondacije godišnje plaća oko 672.000 KM, s tim da prosječno povećanje svake godine iznosi oko pet posto.

Vijeće ministara upoznat je sa zaključcima koje je Predsjedništvo BiH usvojilo na 43. sjednici povodom razmatranja Informacije o trenutnom stanju bezbjednosti i drugim aspektima upravljanja objektom Predsjedništva BiH, kao i sa obaviješću Službe za zajedničke poslove institucija BiH o primopredaji zgrade Predsjedništva BiH.

Zadužena je Služba za zajedničke poslove institucija BiH da za Vijeće ministara u što kraćem roku pripremi informaciju o mogućnosti preuzimanja poslova opsluživanja zgrade Predsjedništva BiH /održavanje, unutrašnje obezbjeđenje, ugostiteljske usluge i drugo/, sa aspekta potrebnih finansijskih sredstava i ljudskih potencijala.