BiH
951

Vijeće ministara donijelo Privremenu odluku o JMB

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo je Privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje JMB i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje ličnih i drugih dokumenata.

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a konačno rješenje bit će doneseno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ova privremena odluka ne prejudicira rješenje u budućem zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju u BiH i primjenjivat će se najduže 180 dana od dana donošenja.

Za realizaciju Odluke zaduženi su nadležni organi entiteta, kantona, Brčko distrikta BiH, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka te Ministarstvo civilnih poslova.

Podsjetimo, ova odluka Vijeća ministara uslijedila je nakon što je portal Klix.ba u utorak navečer objavio priču o tromjesečnoj bebi Belmini Ibrišević, koja hitno mora na transplantaciju koštane srži u Njemačku, a ne može dobiti pasoš zbog toga što nema JMB.

Nakon teksta brojni građani BiH počeli su slati e-mailove na adrese Vijeća ministara zahtijevajući da se donesu odluke koje bi regulisale konačno dobivanje jedinstvenih matičnih brojeva za bebe rođene nakon 12. februara ove godine.

Izrevoltirani ponašanjem političara, koji se već mjesecima ne mogu dogovoriti i svoje političke interese stavljaju ispred interesa najmlađih stanovnika naše zemlje, građani Sarajeva su se u podne počeli okupljati ispred zgrade institucija BiH. Nedugo nakon toga Vijeće ministara je usvojilo Privremenu odluku.