BiH
0

Vijeće ministara danas o Nacrtu zakona o volontiranju

FENA
Vijeće ministara BiH održat će danas u Sarajevu 44. sjednicu na kojoj će, između ostalog, raspravljati o Nacrtu okvirnog zakona o volontiranju kao i novom tekstu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera.

Na predloženom dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH, novi tekst Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori BiH kao i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija između BiH i Kraljevine Bahrein.

Ministri će raspravljati i o Nacrtu osnova za zaključivanje Protokola o izmjenama i dopunama Memoranduma o razumijevanju u saradnji u borbi protiv korupcije putem inicijative jugoistočne Evrope za borbu protiv korupcije, Prijedlogu odluke o zaduženju Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH za personalizaciju, tehničku obradu i vođenje evidencije o putnim ispravama za izbjeglice kao i Prijedlogu odluke o dopunama Odluke o određivanju međunarodnih graničnih prijelaza za promet naoružanja i vojne opreme, opasnih, eksplozivnih i radioaktivnih materija i sredstava dvojne namjene.

Vijeće ministara će se upoznati i s Informacijom o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima te razmatrati Prijedlog odluke o odobravanju Projekta kupovine/nabavke objekata za smještaj institucija BiH koji će biti uvršten u Program višegodišnjih kapitalnih ulaganja za period 2012. - 2014. godina.

U dnevni red uvrštena je i Odluka o prijenosu odobrenih, a neutrošenih sredstava budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za rekonstrukciju bolnice Kasindo kao i Prijedlog odluke o upravljanju softverskom imovinom u upotrebi u institucijama Vijeća ministara BiH.

Vijeće će razmatrati i Prijedlog odluke o standardizaciji korisničkog softvera u institucijama Vijeća ministara BiH, Prijedlog odluke o imenovanju Stručne komisije za procjenu najpovoljnije opcije za ugovaranje licenciranja s Microsoftom te Prijedlog odluke o imenovanju Komisije za izbor kandidata za članove Ureda za razmatranje žalbi.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o osnivanju ad hoc komisije PSBiH za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, a pred ministrima će se naći i Informacija o problemu evidentiranja oružja osoba s diplomatskim statusom i osoba zaposlenih na unutrašnjem osiguranju stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH kao i Informacija o inicijativi za proglašavanje 23. augusta danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima.

Vijeće ministara razmatrat će i Informaciju o prezentaciji Kombiniranog drugog, trećeg i četvrtog periodičnog izvještaja BiH o provođenju Konvencije o pravima djeteta UN-a, zaključna zapažanja i preporuke Komiteta za prava djeteta UN-a te Informaciju o održavanju 4. plenarnog sastanka Strukturiranog dijaloga o pravosuđu koji će biti održan 8. i 9. aprila u Brčkom.

Na dnevnom redu je i Informacija o izradi Izvještaja o stanju provedbe Privremenog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za period 1. juli - 31. decembar 2012.

Sjednica počinje u 11.00 sati.