BiH
0

Vijeće ministara danas o budžetu institucija BiH

FENA
Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2012. godinu, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora BiH, na dnevnom je redu za danas zakazanog nastavka sjednice Vijeća ministara BiH.

Fiskalno vijeće BiH ranije je usvojilo Globalni fiskalni okvir za period 2012.-2014. godine, čime je otvorena mogućnost za izradu državnog budžeta za 2012. i to u iznosu od 950 miliona KM plus vanjski dug za svaku od tri godine.

Tada je rečeno da će zahvat s jedinstvenog računa sredstava prikupljenih od indirektnih poreza biti po 750 miliona KM, također za svaku od tri godine.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva kazao je da se izrada državnog budžeta privodi kraju te izrazio očekivanje da ga Vijeće ministara ove ili naredne sedmice usvoji u formi nacrta i uputi Predsjedništvu.

"Smatram da bi bilo najvažnije planirati štedljive budžete na svim nivoima, kao što to radi većina zemalja u ovakvoj krizi, ali mi se utrkujemo ko će više povećati budžet", izjavio je jučer Radmanović.

Pred Vijećem ministara je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH te nekoliko podzakonskih akata.

Trebalo bi biti razmatrano i nekoliko nacrta zakona o izmjenama i dopunama i to Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Zakona o statistici BiH, Zakona o državljanstvu BiH te Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH.