BiH
95

Vijeće ministara će KSBiH pomoći sa 100.000 KM, novac uskoro operativan

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Košarkaške reprezentacije BiH ovih dana nižu izuzetne uspjehe i donose radost brojnim bh. navijačima. Kako je za Klix.ba potvrdio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ovo ministarstvo, odnosno Vijeće ministara BiH, donijeli su odluku da se Košarkaškom savezu BiH pomogne sa 100.000 KM te da se na taj način djelimično prevaziđe teška finansijska situacija u kojoj se ovaj savez nalazi.

Direktor košarkaških reprezentacija BiH, kojih je trenutno sedam, Igor Stojanović kazao je jučer da su uspjesi bh. košarkaša plod rada Košarkaškog saveza BiH koji četiri posljednje godine okuplja najbolje mlade košarkaše iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Stojanović je istakao da iza ovih mladih ljudi stoje neke institucije, ali ne i one koje bi trebale, posebno se referirajući na Vijeće ministara koje bi, navodi, trebalo izdvajati sredstava za državne reprezentacije. Zbog toga se državna košarkaška reprezentacija oslanja na druge nivoe vlasti.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, za Klix.ba kaže kako je svjestan problema u kojem se nalazi Košarkaški savez BiH, ali i drugi sportski savezi na nivou BiH te dodaje da se pokušavaju iznaći rješenja.

“Ministarstvo civilnih poslova BiH je prije nekih 15-ak dana pokrenulo inicijativu da se iz budžetske rezerve izdvoje određena sredstava za Košarkaški savez BiH ali i za Olimpijski komitet BiH. Za njih će biti izdvojeno po 100.000 KM i Vijeće ministara BiH već je donijelo tu odluku, te se samo čeka da to bude objavljeno u Službenom listu BiH”, kaže Osmanović za Klix.ba.

On dodaje da će Vijeće ministara razmotriti i druge mogućnosti da se pomogne Košarkaškom savezu BiH koji postiže izuzetne rezultate.

“Prema mom mišljenju, Vijeće ministara BiH bi u budžetu za 2016. trebalo planirati i veća finansijska sredstva za saveze na državnom nivou”, kaže Osmanović.

Što se tiče trajnijeg rješavanja problema finansiranja sporta na nivou BiH Osmanović kaže da bi u skorije vrijeme ovo pitanje trebalo pokušati riješiti.

“Mi sada na nivou Ministarstva civilnih poslova BiH imamo blizu milion KM za sport. Moje je opredjeljenje da se ide u pravcu da savezi na državnom nivou budu prioritet, ali je razumljivo da imamo i druge zainteresirane strane koje smatraju da se i entitetski savezi trebaju finansirati iz ovih sredstava. To su nedostatna sredstva, a dijele se na osnovu javnog poziva. Zajedno sa Sektorom za sport pri Ministarstvu civilnih poslova BiH razmotrit ćemo mogućnost da na sasvim drugačiji način riješimo finansiranje sportskih saveza na nivou BiH u budžetu za 2016. godinu”, navodi Osmanović koji dodaje da je najbitnije da u državnom budžetu bude više sredstava za sport.

Sedam bh. košarkaških reprezentacija odigrat će 130 prijateljskih i zvaničnih utakmica, a reprezentativci BiH u ovoj godini imat će više od 5.500 noćenja. Četiri muške selekcije učestvuju na evropskim prvenstvima, dvije ženske selekcije na evropskim prvenstvima B divizije i nakon pet godina neučestvovanja ženska A-selekcija učestvovat će u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.