BiH
0

Vijeće ministara BiH: Utvrđen Prijedlog zakona o javnim cestama

FENA
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas Prijedlog zakona o javnim cestama.

"Zakonom se osniva Agencija za ceste BiH, koja ima regulatorne nadležnosti, a ne funkciju upravljanja cestama", kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Agencija je nadležna, među ostalim, za harmoniziranje i provođenje tehničkih standarda, naknada za korištenje cesta, nadzor nad primjenom standarda i propisa, koordiniranje usklađivanja liste prioriteta projekata obnove, rekonstrukcije i izgradnje puteva utvrđene na nivou entiteta u cilju predstavljanja međunarodnim finansijskim institucijama, praćenje, pripremu i izradu studijske i projektne dokumentacije za autoputeve na međunarodnim i međuentitetskim koridorima.

Sjedište Agencije će biti određeno naknadno odlukom Vijeća ministara BiH.

Prijedlog zakona o javnim cestama je Ministarstvo komunikacija i prometa dostavilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje.

"Dugo smo čekali na taj zakon, dugo je trajala procedura usuglašavanja i dobro je zato da to ide u parlamentarnu proceduru i da se Parlament o tome izjasni“, Špirićeve su riječi.

Vijeće je donijelo i Odluku o licencama za Univerzalne mobilne telekomunikacijske sisteme (UMTS), koju je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Tom odlukom se UMTS dodjeljuje BH Telekomu, Telekomu Srpske i HT Eronetu na 15 godina, s tim da će svaki od operatora pojedinačno za licencu platiti po 15 miliona eura. Rok plaćanja je sedam godina, uz grejs period od dvije godine, nakon čijeg isteka operator plaća godišnji iznos od tri miliona eura najkasnije do 31. marta odnosne godine.

Vijeće je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o flaširanim pitkim vodama Bosne i Hercegovine.

S obzirom da Zakon o hrani uključuje i oblast pića-vode, pokazalo se izlišnim daljnje važenje Zakona o flaširanim pitkim vodama, tim prije što je BiH u Zakon o hrani ugradila smjernice i direktive Europske unije - rečeno je na pres-konferenciji.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH.

Dopunama se stvaraju pravne pretpostavke za potpunu i adekvatnu primjenu Zakona o kretanju i boravku stranaca i azilu, a vezane su za definiranje rokova, odnosno uvođenje hitnog postupanja u predmetima u povodu zahtjeva za međunarodnu zaštitu, odnosno slučajevima prestanka važenja međunarodne zaštite. Zakon je, kazao je Špirić, u skladu s direktivama Evropske unije, koje su i bile razlog njegove promjene.

Postignuta je suglasnost i donesena Odluka o ukidanju Odluke o privremenoj obustavi primjene nulte carinske stope po Sporazumu o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Hrvatske na određene proizvode porijeklom iz Republike Hrvatske usvojene u martu 2005.

Isto to je urađeno i za sporazum sa Srbijom i Crnom Gorom od 19. juna 2006. godine.

Prihvaćen je Protokol o suradnji s Međureligijskim vijećem u BiH, kojim se unapređuje suradnja između Vijeća ministara BiH i Međureligijskog vijeća u BiH. Za njegovo potpisivanje ovlašten je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

On je naglasio da će biti, kao i do sada, odvojena određena budžetska sredstva za tu vrstu suradnje. Tako će Vijeće ministara BiH u ovoj godini osigurati 100.000 KM za potrebe rada Međureligijskog vijeća u BiH.

Donesena je Odluka o određivanju početka rada i sjedišta Agencije za antidoping kontrolu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Odlukom je definirano da će ta agencija, osnovama Zakonom o sportu, početi raditi 1. novembra ove godine. Njeno sjedište će biti u Tuzli.

"Do 1. novembra treba biti izabrano rukovodstvo Agencije, što je dobro kako bi naši sportisti mogli nastupati na manifestacijama", kazao je Špirić.

Vijeće ministara BiH je usvojilo Akcioni plan za sprječavanje trgovine ljudima u BiH za period 2008.-2012. godina, koji sadrži operativni plan s tačno utvrđenim nositeljima aktivnosti i rokovima za njihovo izvršenje.

Operativni plan predviđa donošenje određenih novih i izmjenu postojećih zakona radi usklađivanja pravne regulative BiH s odredbama Konvencije Vijeća Europe o akciji protiv trgovine ljudima i zakonodavstvom EU-a u toj oblasti.

Donesen je zaključak da su ministri, prilikom boravka izvan države, o svom službenom putovanju dužni obavijestiti predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Vijeće ministara BiH je predložilo Predsjedništvu BiH da za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 16. juna u Luksemburgu odredi predsjedavajućeg Vijeća ministara.

To je, naglasio je Špirić, i bio zahtjev iz Brisela, po tačno predviđenim protokolarnim procedurama.

U vezi s tim, Vijeć je danas, na Špirićev prijedlog, potvrdilo listu visokih dužnosnika koji će prisustvovati potpisivanju SSP-a. Među njima su članovi Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Kolegija obaju domova Parlamentarne skupštine BiH, entitetski predsjednici i premijeri i predstavnik Brčko Distrikta BiH.

Predsjedništvu je predloženo i da donese odluku da se Privremeni sporazum objavi u Službenom listu BiH.

"Danom primjene Privremenog sporazuma - 1. jula 2008. godine, shodno njegovim odredbama, ukida se naplata jedan posto naime carinskog kreditiranja za uvoz prizvoda i robe iz zemalja članica EU-a. To je bila naša obaveza da bi Sporazum stupio na snagu 1. jula“, kazao je Špirić.

On je dodao da, u skladu s odredbama Privremenog sporazuma od 1. jula, naplata carina za proizvode i robe koje se uvoze iz zemalja članica EU-a bit će vršena na temelju carinskih stopa po dinamici propisanoj Privremenim sporazumom.

Prihvaćena je i usvojena informaciju o posjeti predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH za Brisel, vezano za početak pregovora o liberalizaciji viznog režima.

„Mi smo danas potvrdili i usvojili odluku o ekspertskom timu koji se bavi implementacijom uvjeta iz Mape puta, koje očekujemo da će Brisel dostaviti Bosni i Hercegovini. Tim broji devet ljudi, a predsjedavajući je Samir Rizvo, šef kabineta ministra sigurnosti BiH“, naglasio je Špirić.

Kada se dobije Mapa puta, tada će ova radna grupa, po svom konstituiranju, u roku od 15 dana sačiniti akcioni plan s jasnim terminima i program rada, koji će usvojiti Vijeće ministara BiH. Dužnost te grupe jeste da informira Vijeće ministara jednom mjesečno, a da za svoj rad odgovara predsjedavajućem Vijeća.