BiH
1

Vijeće ministara BiH utvrdilo prijedlog amandmana na Ustav BiH

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH danas je utvrdio prijedlog amandmana na Ustav BiH, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH s ciljem brisanja ustavne odredbe prema kojoj se osobama koja obavljaju funkciju u institucijama BiH ne može umanjiti naknada za vrijeme mandata.

U saopštenju Vijeća ministara BiH navodi se da se ovom izmjenom uvažava aktuelna ekonomska situacija i stvaraju uslovi da se, radi obezbjeđivanja makroekonomske stabilnosti BiH, smanji ukupno izdvajanje budžetskih sredstava na ime plata budžetskih korisnika.

Vijeće ministara BiH obavio je raspravu o Nacrtu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2013. godinu i zadužio budžetske korisnike da sutra do kraja radnog dana Ministarstvu finansija i trezora dostave primjedbe i sugestije, kako bi se ministri o novom nacrtu budžeta izjasnili do kraja ove sedmice i dostavili ga Predsjedništvu BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim taksama, koji će Ministarstvo finansija i trezora dostaviti Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri.

Izmjenama se utvrđuje mogućnost oslobađanja od plaćanja viza za strane državljane za učešće na sportskim manifestacijama, kulturnim i drugim događajima pod uslovom reciprociteta, što do sada nije bio slučaj jer je postojećim propisima definisano obavezno oslobađanje od plaćanja viza u ovim situacija, što je u suprotnosti sa dobrom diplomatskom praksom.

Takođe, dopunom zakona je izvršena i izmjena carinske tarife koja se odnosi na spise i radnje u postupku indirektnog oporezivanja.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskoj policiji BiH, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Parlamentarnoj skupštini s ciljem stvaranja kapaciteta i preduslova koji će Sudskoj policiji omogućiti potpuno i adekvatno izvršenje poslova iz njene nadležnosti.

Na današnjoj sjednici Vijeće ministara BiH je većinom glasova utvrdio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Izmjenama Zakona definisano je da će sve poslove na pripremanju i izgradnji objekta zavoda vršiti jedinica za implementaciju projekta, kao upravna organizacija u sastavu Ministarstva pravde, te upravni i nadzorni odbor.