BiH
0

Vijeće ministara BiH usvojilo preporuke Evropske komisije

SRNA
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas Informaciju Direkcije za evropske integracije o nalazima i preporukama Evropske komisije sadržanim u Izvještaju o napretku BiH za 2011. godinu i dokumentu Strategija proširenja i ključni izazovi 2011-2012.

Ministarstva i druga tijela uprave zadužena su da razmotre ove dokumente, te da u svoje planove rada za 2012. godinu unesu aktivnosti kojima će prevazići nedostatke navedene u njima, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Kako se navodi, Informacija sadrži uporedni prikaz nalaza i preporuka iz izvještaja o napretku BiH u Procesu stabilizacije i pridruživanja koje je Evropska komisija objavila 2009, 2010. i 2011. godine, te osvrt na ocjene i preporuke Evropske komisije o državama u regionu.

  	Evropska komisija je 12. oktobra objavila Izvještaj o napretku u procesu evropskih integracija za sve države kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU,  a uz Izvještaj je objavljen i dokument Strategija proširenja i ključni izazovi 2011. - 2012.     

 	Vijeće ministara BiH usvojilo je danas i Informaciju DEI o statusu realizacije projekata koji se finansiraju iz državnih paketa IPA od 2007. do 2010. godine na osnovu zaključaka sa 3. sastanka IPA odbora za monitoring od 5. jula.

Na ovom sastanku su 24 šefa projekata i saradnici, te četiri predstavnika entiteta i Brčko distrikta BiH razmatrali implementaciju 36 projekata iz devet oblasti vrijednih 89.132.500 eura koje je finansirala IPA.

	Institucije BiH, obuhvaćene implementacijom IPA projekata iz ove informacije, zadužene su da bez odlaganja preduzmu aktivnosti iz svojih nadležnosti koje doprinose nesmetanoj realizaciji projektnih aktivnosti ili uklanjaju rizike za realizaciju projekata, te da o preduzetim aktivnostima u roku od 30 dana informišu DEI BiH.