BiH
1

Vijeće ministara BiH usvojilo Akcioni plan za borbu protiv terorizma

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, usvojilo je danas Akcioni plan za provođenje Strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma (2015 – 2020).

Taj plan baziran je na ideji jedinstvenog i koordiniranog pristupa u provođenju Strategije i jačanja kapaciteta nadležnih institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini za prevenciju i borbu protiv terorizma i s terorizmom povezanih izazova.

Akcioni plan sadrži tabelarni pregled akcija podijeljenih u sedam ključnih područja: zakonodavstvo; institucionalni kapaciteti; permanentno obrazovanje i praktične provjere sposobnosti; prevencija; zaštita; istrage i odgovor na terorističke incidente. Prva tri naznačena područja smatraju se preduvjetima za provedbu svih akcija u prevenciji i borbi protiv terorizma, dok je cilj provođenje aktivnosti iz četiri preostale oblasti usuglašavanje antiterorističkih mjera sa mjerama koje provode zemlje članice EU.

Akcioni plan su usaglasile i odobrile nadležne institucije/agencije na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Za njegovo provođenje odgovorno je nadzorno tijelo Vijeća ministara BiH, koje će vršiti redovan monitoring napretka po zacrtanim ciljevima i mjerama, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.