Nikola Špirić
0

Vijeće ministara BiH u 2008. usvojilo 62 zakona

FENA
Vijeće ministara BiH je u 2008. usvojilo 62 zakona te dopune i izmjene zakona, devet strategija te 10 akcionih planova, istakao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

Prošla godina je, smatra Špirić, bila relativno dobra godina za BiH.

  • Potpisan je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU te dobili smo Intenzivirani dijalog s NATO-om. Uspješno smo završili i lokalne izbore, bez ijednog incidenta. Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost s planiranom stopom privrednog i ekonomskog rasta, kazao je Špirić.

Ono u čemu BiH sada mora biti usaglašena na svim nivoima su mjere za suočavanje s posljedicama globalne ekonomske krize, smatra Špirić te je pozvao sve nadležne da zajednički rade na izradama tih mjera.

  • Vjerujem da će svi političari u narednoj godini obezbijediti bolju klimu za rad Vijeća ministara BiH. Svjestan sam da je moglo bolje i da su se mogli ostvariti bolji rezultati, ali naprosto, ambijent koji je kreiran nas je onemogućio u tome, objasnio je.

Špirić se nada da će BiH do kraja sljedeće godine doći do "bijele šengen liste" i do statusa kandidata.

Posebno je razočaran politiziranjem svih pitanja u BiH i odnosom pojedinih političkih aktera prema državi BiH.

  • Oni nisu spremni na donošenje konkretnih odluka. Najnoviji primjer je Prudski sporazum o kojem nije dovoljno samo govoriti već on mora biti pretočen u djelo, kazao je Špirić.

Nakon konferencije za novinare, upriličen je i novogodišnji koktel za predstavnike medija. Predsjedavajući Špirić je zahvalio novinarima koji prate rad Vijeća ministara na dobroj i korektoj suradnji u toku 2008.