BiH
4

Vijeće ministara BiH sutra o JMB

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra u Sarajevu trebalo da razmatra Nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, čiji je predlagač Ministarstvo civilnih poslova.

Vijeće ministara je na prošlosedmičnoj sjednici odgodilo za sedam dana izjašnjavanje o nacrtu ovog zakona.

  • Dogovorili smo se da probamo u narednih sedam dana, prije sjednice Parlamenta, vidjeti da li postoji neko rješenje koje bi bilo rezultat, neću da kažem kompromisa, nego rezultat nekog zdravog razuma koji bi doveo do toga da se okupimo oko rješenja koje bi imalo prohodnost u Parlamentu - kazao je tada novinarima zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Vijeće ministara bi sutra trebalo razmatrati i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, koje je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Predviđeno je razmatranje i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde.

Trebao bi biti razmatran i nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore u kontekstu procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe Prijedlog odluke o zaduženju Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, Granične policije BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH za personalizaciju, tehničku obradu i vođenje evidencija o pograničnim propusnicama i Prijedlog pravilnika o cijeni pograničnih propusnica.

Ministri bi trebali razmatrati i Informaciju o statusu pripreme Strateškog dokumenta za IPA II (2014 - 2020) za BiH, Informaciju o informiranju javnosti o implikacijama ulaska Republike Hrvatske u Evropsku unij, Informaciju o poteškoćama u implementaciji određenih projekata IPA-e, Informaciju o Predstudiji izvodljivosti za Neumski koridor kao i Informaciju o napretku u implementaciji programa iz okvira druge komponente IPA-e: Prekogranična saradnja za 2012. godinu.