BiH
3

Vijeće ministara BiH sutra o imenovanju Stanića na mjesto direktora SIPA-e

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH naći će se prijedlog rješenja Ministarstva sigurnosti BiH o imenovanju direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Već je poznato da je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić za direktora SIPA-e predložio savjetnika direktora Policije entiteta RS Pericu Stanića.

Stanić je karijeru počeo kao pomoćnik komandira u Prnjavoru, a obavljao je funkciju i kriminalističkog inspektora i komandira SJB Prnjavor.

Bio je zamjenik načelnika CJB Banja Luka, te glavni inspektor u Upravi policije.

On je ujedno bio i član Policijskog odbora MUP-a RS, a aktivno je učestvovao u procesu reforme policije u BiH. Bio je vođa tima MUP-a RS u pregovorima o reformi policije 2006. godine.

Podsjećamo, Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH napravio je rang-listu uspješnih kandidata, a najbolje ocjene dobio je Tomislav Mirosavić koji je bodovan sa 86,11 bodova.

Odmah iza njega nalaze se Davor Vidović (84,44), Perica Stanić (82,22), Slobodan Nikić (81,11 ) i Relja Kovač (62,77 bodova).

Mektić je nedavno kazao kako će ispoštovati zakon u vezi s imenovanjem direktora SIPA-e, koji kaže da se direktor može imenovati s liste uspješnih kandidata.