BiH
0

Vijeće ministara BiH protiv ostanka stranih sudija i tužioca

FENA
Vijeće ministara BiH danas nije prihvatilo prijedlog za produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima koji su angažirani u odjelima za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH, potvrđeno za BIRN – Justice Report u toj instituciji.

“Za ostanak međunarodnih sudija i tužilaca nije izglasana potrebna većina da bi se prijedlog usvojio. Samo su dva ministra glasala za, dok su ostali bili protiv”, rečeno je BIRN-u u Vijeću ministara.

Prema prijedlogu koji je razmatran, saznaje BIRN – Justice Report, međunarodne sudije i tužioci su trebali ostati samo pri odjelima za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH, a mandat bi im bio produžen za dvije godine.

Ministri koji dolaze iz Republike Srpske navodno nisu glasali za jer se uopće ne slažu s prijedlogom da međunarodne sudije i tužioci rade u Sudu i Tužilaštvu BiH, dok se bošnjački ministri protive da ostanu samo u odjelima za ratne zločine.

Prema izlaznoj strategiji, mandat međunarodnim sudijama i tužiocima ističe u decembru 2009. godine. Trenutno su međunarodni pravni eksperti angažovani, osim u odjelima za ratne zločine, i u Posebnom odjelu za organizirani, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, te su u sudskim vijećima koja vode te predmete.

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, i Milorad Barašin, glavni tužilac Tužilaštva BiH, kao i ambasadori i predstavnici zemalja donatora koji surađuju sa ovim institucijama, zatražili su izmjene postojeće legislative radi produženja mandata.

“Proces tranzicije Ureda registrara ne isključuje mogućnost niti na bilo koji način ugrožava ideju produženja mandata određenom broju međunarodnih sudija i tužilaca, a zbog njihovog izuzetnog doprinosa u radu na predmetima”, navela je Kreso prošle godine u nacrtu strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Sud i Tužilaštvo BiH su krajem 2007. godine podržali inicijativu za produženje mandata određenom broju međunarodnih sudija i tužilaca u državnom pravosuđu nakon prijelaznog perioda. U okviru ove inicijative predloženo je da međunarodne sudije budu zadržane u apelacionim vijećima Odjela za ratne zločine i poslije 2009., a u Tužilaštvu BiH je načelno podržan ostanak međunarodnih tužilaca nakon isteka ove godine.

Milorad Dodik, premijer Republike Srpske, izjavio je više puta u medijima da je neprihvatljivo da strani sudije i tužioci ostanu u BiH.

“To se neće desiti uz našu saglasnost, sigurno. Mislim da se pokazalo da su Sud i Tužilaštvo političke institucije, a ne pravosudne, i da političku konotaciju takvim institucijama daju sudije i tužioci”, izjavio je Dodik, dodavši da bilo kakvo zadržavanje stranih sudija i tužilaca može biti nelegitimno.

Strani sudije i tužioci se u državnom pravosuđu nalaze od početka rada tih institucija, od 2003. godine. Sud i Tužilaštvo BiH osnovani su odlukom visokog predstavnika u BiH, a njihov rad uveliko podržava međunarodna zajednica u zemlji.