BiH
10

Vijeće ministara BiH ostaje u istom sastavu: Nema većine za smjenu Lagumdžije i Osmića

Anadolija
Prema trenutnim stavovima stranaka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ne postoji većina za podršku inicijativi za rekonstrukciju VIjeća ministara BiH kroz smjenu zamjenika predsjedavajućeg i ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, kao i ministra odbrane Zekerijaha Osmića, saznaje Anadolu Agency (AA).

O inicijativi za smjenu Lagumdžije i Osmića zastupnici će se izjašnjavati na sjednici planiranoj 3. jula. 

Triput rekonstruisano Vijeće ministara

Vijeće ministara BiH imenovano je u februaru 2012. godine i to 16 mjeseci nakon održavanja općih izbora u Bosni i Hercegovini 2010. godine. Za svega 26 mjeseci mandata, do sada je rekonstruisano tri puta: prvo su u drugoj polovini 2012. na inicijativu SDP-a iz njega smijenjeni kadrovi SDA - Sadik Ahmetović sa pozicije ministra sigurnosti, Muhamed Ibrahimović sa mjesta ministra odbrane i Fuad Kasumović, koji je obavljao dužnost zamjenika ministra finansija i trezora BiH.

Umjesto Ahmetovića imenovan je Fahrudin Radončić iz SBB-a na mjesto ministra sigurnosti, a umjesto Kasumovića Edita Đapo za zamjenicu ministra finansija i trezora BiH. Umjesto Ibrahimovića u Vijeće ministara za ministra odbrane došao je Zekerijah Osmić iz SDP-a.

U trećoj rekonstrukciji Vijeća ministara na inicijativu SDA prije nekoliko mjeseci, tačnije krajem aprila, poslije nešto više od godinu i po provedene na funkciji smijenjen je sa pozicije ministra sigurnosti Fahrudin Radončić. Njegova stranačka koleginica Edita Đapo u maju je podnijela neopozivu ostavku na mjesto zamjenice ministra finansija i trezora BiH. 

Interesantno je da petu inicijativu za  rekonstrukciju Vijeća ministara BiH traži upravo SBB sa zahtjevom za smjenom ministra odbrane Zekerijaha Osmića koji je na dužnost stupio nakon prve rekonstrukcije, te Zlatka Lagumdžije čiju je inicijativu za smjenu već jednom podnosio SNSD, u jesen 2012. godine ali je od nje odustao. 

Na inicijativu upravo SNSD-a izvršena je druga rekonstrukcija Vijeća ministara i to isključivanjem kadrova SDS-a u novembru 2013. sa pozicija ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane BiH Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmile Mitrović. Na njihova mjesta došli su kadrovi SNSD-a: Boris Tučić ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Živko Marjanac, zamjenik ministra odbrane i Miladin Dragičević, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice. 

U međuvremenu u proljeće 2014. HDZ 1990 tražio je od ministra za ljudska prava i izbjeglice Damira Ljubića da nakon što je napustio tu stranku sam vrati mandat, ali zvaničnu inicijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, koja bi zvanično bila šesta.

U Predstavničkom domu PS BiH četvrtu rekonstrukciju ne podržavaju, jer smatraju da dolazi neposredno pred oktobarske izbore i ne bi bilo mogućnosti za imenovanjem novih ministara vanjskih poslova i odbrane, a Vijeće ministara BiH ostalo bi bez bošnjačkih ministara čime bi bio paraliziran njegov rad. Naime, nakon smjene ministra Radončića ni do sada nije pokrenuta zvanična inicijativa za imenovanjem novog ministra iz bošnjačkog naroda, već tu poziciju u svojstvu vršioca dužnosti obavlja zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar iz hrvatskog naroda, iz SDP-a.

Remećenje nacionalne strukture

Ovim je došlo do remećenja nacionalne strukture u sastavu Vijeća ministara BiH s obzirom da Bošnjaci imaju samo dva ministra, Srbi tri, Hrvati dva i predsjedatelja, te jednog vršioca dužnosti, dok je jedan iz reda ostalih. Poremećena je i nacionalna struktura zamjenika ministara s obzirom na ostavku Edite Đapo iz bošnjačkog naroda i neizbora njenog zamjenika. 

"Nije pametno raditi ništa što bi moglo ugroziti rad Savjeta ministara BiH par mjeseci prije izbora. Smijenjen je ministar bezbjednosti, pa do sada nismo uspjeli dobiti novog za tako važan resor, a umjesto čelnog čovjeka dužnost vrši zamjenik u tom resoru. I sve kada bi se i sada izglasalo nepovjerenje ministara u novoj rekonstrukciji Savjeta ministara sam proces ne bi bio okončan do izbora. Mislim kako se radi o politizaciji i da su i oni koji su podnosili inicijativu svjesni da ona neće doživjeti svoj epilog", istakao je u izjavi za Anadolu Agency (AA) Boško Tomić, zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Zastupnik SDS-a Borislav Bojić naglašava kako "nije da ministri čije je razrješenje inicirano nisu za smjenu, te da je za smjenu cijeli Savjet ministara BiH, ali da raditi to par mjeseci prije izbora može biti protumačeno na razne načine". 

"I kada bi se do oktobra imenovali novi ministri nemoguće je da oni naprave koncepciju i sistem organizovanja ministarstava do izbora. Neka koalicioni partneri to rješavaju", naveo je Bojić. 

Dugotrajna procedura

Sličan stav, da je nemoguće vršiti rekonstrukciju Vijeća ministara u predizbornom periodu ima i HDZ BiH, dok su iz SDA najavili kako će podržati smjenu ministra Lagumdžije, ali ne i Osmića. 

Inače, da bi ministri iz Vijeća ministara ili zamjenici bili smijenjeni osim Predstavničkog doma to treba da potvrdi i gornji, Dom naroda PS BiH čime ta procedura traje više mjeseci. Za imenovanje ministara i zamjenika inače, dovoljno je da to dobije podršku samo Predstavničkog doma PS BiH.